Apu

Koronan vaikutus: Oman auton hankinta kiinnostaa taas nuoria – hybridi-, kaasu- tai sähköauto yhä useamman suomalaisen suosikki

Koronan vaikutus: Oman auton hankinta kiinnostaa taas nuoria – hybridi-, kaasu- tai sähköauto yhä useamman suomalaisen suosikki
Koronakriisi teki yksityisautoilusta entistä suositumpaa. Vuodesta 2013 saakka tehdyssä selvityksessä alle 36-vuotiaiden kansalaisten kiinnostus yksityisautoiluun on tähän saakka vähentynyt. Korona-aika käänsi suunnan.
Julkaistu: 29.9.2021

Oman auton hankkiminen kiinnostaa taas nuoria, ja yhä useampi suomalainen harkitsee seuraavaksi autokseen hybridi-, kaasu- tai sähköautoa. Niin voi tiivistää Danske Bankin tuoreen autobarometrin tulokset.

Vuodesta 2013 saakka tehdyssä selvityksessä alle 36-vuotiaiden kansalaisten kiinnostus yksityisautoiluun on tähän saakka vähentynyt. Vuonna 2015 kyselyyn vastanneista nuorista aikuisista neljä viidestä halusi liikkua viiden vuoden kuluttua omalla autollaan. Vuonna 2019 niin ajatteli enää puolet alle 36-vuotiaista.

Korona-aika käänsi suunnan. Nyt melkein kaksi kolmasosaa nuorista aikuisista arvelee tulevaisuuden kulkutavakseen yksityisautoilun. Autobarometrin perusteella kolmasosa suomalaisista on vähentänyt julkisen liikenteen käyttöä koronakriisin aikana. Toisaalta noin puolet vastaajista arvioi, ettei korona vaikuttanut liikkumistapaan mitenkään.

Vaihtoehdot polttomoottorille kasvattaneet suosiotaan

Selvityksen perusteella suomalaisten kiinnostus muulla kuin perinteisellä polttomoottorilla liikkuvaan autoon on kasvanut nopeasti. Vuonna 2015 vain 15 prosenttia vastaajista harkitsi kaasu-, hybridi-, tai sähköauton hankkimista. Toissa vuonna osuus oli 40 prosenttia ja nyt melkein puolet.

– Pienemmät polttoainekustannukset ovat ohittaneet pienemmät päästöt tärkeimpänä syynä hankkia vaihtoehtoisella käyttövoimalla toimiva auto. Myös verokohtelu ja kiinnostava uusi teknologia houkuttelevat autoilijoita, Danske Financen autoliiketoiminnasta vastaava johtaja Altti Kuuri kertoi firman tiedotteessa.

Tärkein syy olla hankkimatta kaasu-, hybridi- tai sähköauto on se, että ne maksavat keskimäärin enemmän kuin polttomoottoriautot. Lisäksi varsinkin Pohjois- Suomessa asuvia epäilyttää vaihtoehtoisella käyttövoimalla kulkevan auton rajallinen toimintasäde.

Barometri perustuu 1 650 suomalaiselle 21–79-vuotiaalle tehtyyn kyselyyn.

Kommentoi »