Olsson jatkoi ruotsalaisjuhlia, suomalaiset vaisuina
Puheenaiheet
Olsson jatkoi ruotsalaisjuhlia, suomalaiset vaisuina
Säästeliäästi kilpaillut Johan Olsson korjasi potin miesten 15 kilometrin vapaan kisassa. Pääasiassa Matti Heikkiseen (21:s) kohdistuneet Suomen mitalitoiveet osoittautuivat katteettomiksi. Lopettamistakin väläyttäneen Heikkisen valmentaja Toni Roponen ilmoitti kantavansa suurimman vastuun.
Julkaistu 25.2.2015
Apu

Huippu-urheilussa ei ole juuri tympeämpää tilannetta kuin toistuvat ennakko-odotukset ja menestyshehkutukset, jotka päättyvät lässähdykseen ja selityksiin.

Vuoden 2011 maailmanmestari Matti Heikkinen, 31, ei toki laita itse juttuja liikkeelle - mutta 21. sija ei varsinaisesti ollut sitä, mitä joukkueenjohto, valmennus ja hiihtotoimittajat ennen näitä(kin) kisoja Heikkiselle veikkailivat.

- Kokeneena urheilijana olo on aika tyhjä. Ups, meinasi tulla ruma sana... mutta sitä se on, kun tuntuu että keuhkot repeää, kroppa tilttaa eikä silti pääse minnekään. Viestissä hiihdetään mitä pystytään, mutta jos urheilu-ura vielä jatkuu, harjoitteluun pitää saada lisää repivyyttä ja räjähtävyyttä, Heikkinen tokaisi.

- Hiihto oli alusta asti vaisua ja ponnetonta. Raskaita kuokkanousuja Matti pystyy vetämään vaikka unissaan, mutta heti näki, että lihaksistosta on kadonnut tappamisen meininki, henkilökohtainen valmentaja Toni Roponen murehti.

Jälkiviisaus on aina helppoa, mutta koska asiaa on kyselty aiemminkin: kuinka realistista Heikkisen mitalin ja jopa mestaruustavoitteen hehkuttaminen etukäteen oikeasti oli?

- Joulu- ja tammikuussa Matti hiihti niin lähellä maailman kärjen vauhtia, että mitalia oli ihan perusteltua lähteä hakemaan. Otan omaan piikkiini sen, jos ahnehdittiin sittenkin liikaa kisoja vuoden alkuun ja kova valmistautuminen söi virettä, silmin nähden raskaasti pettymyksen ottanut Roponen korosti.

Ylianalyyttiseksi kuvaillun Heikkisen ja intohimoisesti työhönsä suhtautuvan Roposen yhteistyö on toiminut, mutta säätävätkö molemmat jo liikaa teknis-fysiologisten detaljien kanssa, että itse kisasuoritus pysyisi pääosassa ja siinä olisi mahdollisuus rentoon suoritukseen?

- Matin elimistö on nuoresta asti ollut niin omanlaisensa, että sen kanssa mennään koko ajan riskirajoilla. Ok, voi se olla, että molemmat analysoidaan ja ajatellaan asioita liikaakin... mutta meidän on pakko tutkia, mitä on tehty väärin. Ei voi mennä piiloon suksen luiston, kuvioinnin tai voitelun taakse - mitaleilla ei tänään olisi oltu maailman parhaalla suksellakaan, Roponen sanoi.

Hiihdon päävalmentaja Reijo Jylhä sen sijaan puhui pitkään suomalaisten (ja norjalaisten) suksiongelmista, koska "medium-suksella ei täällä pärjätä".

Ennakkosuosikeilta kisa meni täysin plörinäksi muun muassa Petter Northugilta ja Sveitsin Dario Colognalta, jotka tosin käytännössä lopettivat hiihtämisen puolivälissä matkaa.

Roponen otti Heikkisen valmistautumisen verrokiksi kisan voittajan, Ruotsin Johan Olssonin, joka uskalsi ennen kotikisoja muokata muutenkin väljää kilpailukalenteriaan sairastelujen vuoksi. Olsson hiihti kauden ensimmäinen maailmancupmatkansa vasta Östersundissa MM-kisojen aattona.

Riemastuneet yllätysjuhlat saivat jatkoa eiliseltä, kun pitkään kisaa johtanut Ranskan hopeamies Maurice Manificat purskahti henkeään haukkoen itkuun maalialueella. Ilon kyyneliin puhkesivat myös Manificat´n valmentaja ja huoltojoukot, jotka juhlivat antaumuksella Ranskan lipun kanssa kisan jälkeen. Pronssia otti Norjan sprinttijoukkueesta paremmin tunnettu vankkarakenteinen Anders Glöersen.

Kommentoi »