Apu

Olli Koivusalo: Sähköautojen akkujen valmistuksessa tarvittavaa kobolttia louhitaan lapsityöllä

Olli Koivusalo: Sähköautojen akkujen valmistuksessa tarvittavaa kobolttia louhitaan lapsityöllä
Tuulilasin päätoimittaja Olli Koivusalo kirjoittaa kolumnissaan mainettaan paremmista dieselmoottoreista ja sähköautojen huonoista puolista.
Julkaistu: 22.12.2018

Diesel paha, sähkö hyvä. Siinä pähkinänkuoressa autoilun käyttövoimakeskustelun iso kuva. Dieselin pienhiukkaspäästöt heikentävät ilmanlaatua, se on fakta. Kuten sekin, että modernit dieselmoottorit puhdistavat haitalliset typenoksidit lähes nollatasolle.

Vanhempien dieselmoottoreiden päästöt ovat ongelma suurkaupunkien katukuiluissa, eivät Suomen kaltaisissa harvaan asutuissa maissa.

Ilmanlaatu ja ilmastopolitiikka menevät julkisessa keskustelussa surkeasti sekaisin. Ei tämän näin vaikeaa pitäisi olla.

Diesel ei itse asiassa ole ongelma, vaan ratkaisu. Dieselin hyötysuhde on parempi kuin bensiinimoottorin Se siis tuottaa vähemmän haitallisia kasvihuonekaasuja.

Dieselmoottoriin on myös helpompi valmistaa biopolttoaineita kuin bensakoneeseen. Miksi kukaan ei enää puhu mitään biodieselistä? Siis uusiutuvista luonnon raaka-aineista jalostetusta, dieselöljyä vastaavasta polttoaineesta, jota voi jo tänä päivänäkin tankata autoonsa. Suomessa biodieseliä tehdään esimerkiksi jätteistä.

Taulu-tv-deflaatio

Sitran hourailut 800 000 sähköautosta vuoteen 2030 mennessä voidaan jättää aivan omaan arvoonsa. Sähköautojen yleistymistä hidastaa monen muun järkisyyn rinnalla niin sanottu taulu-tv-deflaatio. Ensi vuonna saat paljon paremman sähköauton paljon halvemmalla. Ja sitä seuraavana. Ja niin edelleen. Taulu-tv:t toki valtasivat markkinat, mutta auto on kuluttajalle aivan eri luokan investointi.

Eikä sähköauto edes alenna ilmastokuormaa ennen kuin ladattava energia on päästötöntä. Helsingin hiilivoima ja sähköauto ovat paradoksaalinen yhdistelmä.

Akkujen valmistus saastuttaa siinä missä muukin teollisuus. Prosessissa tarvittavaa kobolttia kaiken lisäksi louhitaan lapsityövoimalla Kongossa. Ihanaa, että kuokan heiluttaminen ei tuota CO2-päästöjä.

20 kommenttia