Apu

Olli Koivusalo: Lehmän pieru on autoiluakin pahempi


Tuulilasin päätoimittaja Olli Koivusalo kirjoittaa Avun kolumnissaan lehmän pieruista, kengänpohjien kulumisesta ja norppasähköautoista.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Autoilijoita on tapana syyllistää ilmaston lämpenemisestä ja kasvihuonepäästöistä, eikä tähän asiaan ole vastaan sanomista. Olemme syyllisiä. Jokainen autoilija, käyttövoimasta riippumatta.

Vai luuleeko joku, että sähköautojen tuotantolinjat pyörivät tuulivoimalla ja norppasähköllä?

Sähköauton lataaminen ei tietenkään ole ilmastoneutraalia. Helsingin sähköstä kolmannes tuotetaan kivihiilellä, eivätkä Espoo ja Vantaa sen edistyksellisempiä ole – monista sisämaan kaupungeista puhumattakaan. Niitä on perinteisesti lämmitetty turpeella, joka on kasvihuonepäästöjen osalta kivihiilen luokkaa.

Autonrenkaat tuottavat mikromuovia vesistöihin

Vastoin yleistä luuloa suurin osa vesistöihin päätyvistä mikromuoveista ei muuten ole peräisin elintarvikkeiden muovipakkauksista. Autonrenkaiden kuluminen ja niistä irtoavat partikkelit ovat ylivoimaisesti suurin mikromuovien lähde. Eräiden tutkimusten mukaan kengänpohjat ovat syntilistalla seuraavana.

Pakkausmuovin lajittelu on toki aikuista ja vastuullista toimintaa, mutta se antaa väärän kuvan ongelman perimmäisistä syistä. Kinkkuleike- ja juustorasioiden kierrättäminen on tästä tarkastelukulmasta lähinnä näpertelyä.

Koska ihmiset uskoakseni haluavat jatkossakin kävellä, kengänpohjien täyskielto ei taida kelvata ratkaisuksi. Katujen kunnossapito, hulevesien puhdistaminen ja tehokas sadevesien ohjaus sen sijaan ovat toimenpiteitä, joilla on todellista merkitystä.

Lehmät piereskelevät metaania

Maatalous tuottaa noin 15 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä, selvästi enemmän kuin autoilu. Suurin päästöjen lähde on märehtivä karja. Lehmän pieraistessa vapautuu valtavasti metaania, joka on yli 20 kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu.

Jos siis haluat itse tehdä jotakin maapallon hyväksi, älä osta sähköautoa, vaan vähennä lihansyöntiä.

Julkaistu: 13.10.2018