Image

Samuli Knuutin kolumni: Poptähteys vuonna 2021

Samuli Knuutin kolumni: Poptähteys vuonna 2021
Olivia Rodrigo, 18, on vuoden popsensaatio – ja ihan syystä, kirjoittaa Samuli Knuuti.
Julkaistu: 6.7.2021

Ellet ole Disney Channelin tilaaja, tuskin tiedät kuka on Olivia Rodrigo. Ja vaikka olisitkin, tuskin välttämättä silloinkaan. Rodrigo kun oli sivuroolissa sarjoissa Bizaardwark ja High School Musical. Kunnes tammikuussa hän julkaisi esikoissinglensä drivers licence (kyllä, Olivia käyttää text­speakia, aikamme esperantoa).

Jo tuolloin Helsingin Sanomat kirjoitti, että Rodrigo kirjoitti laulun ajokortin saamisesta. Tämä on vähän sama kuin sanoisi, että Elvis Presleyn Hound Dog kertoisi kulkukoirista. drivers licence on erolaulu, ja siksi ajokortin saaminen osoittaa, miten tuskallisen eron sattuessa näkee kaikessa merkityksiä. Kaikki laulut radiossa sattuvat, ne kaikista liukuhihnamaisimmatkin listatuotteet. Joten miksi ei ajokortin saaminen sattuisi sekin?

Autoilu on muutenkin hedelmällistä maaperää popille: mieleen tulee ainakin Death Cap For Cutien Glove Compartment, The Beatlesin Drive My Car, Black Box Recorderin The English Motorway System ja Depeche Moden Behind the Wheel. Auto kun on suljettu tila, jossa parisuhteet usein paljastavat syvimmät ongelmansa.

"Jokainen albumin raidoista käsittelee eroteemaa: ja kuka voisi syyttää häntä, sillä jos on 18, on helppo tuntea, ettei ole koskaan tuntenut tällä tavalla."

drivers license asettaa loppulevylle tunnelman, sillä SOUR on häikäilemätön erolevy. Niitähän on tehty maailman sivu, mutta harvoin vasta 18 vuotta täyttäneen nuoren naisen tekemänä.

Jokainen albumin raidoista käsittelee eroteemaa: ja kuka voisi syyttää häntä, sillä jos on 18, on helppo tuntea, ettei ole koskaan tuntenut tällä tavalla – eikä siksi koskaan tulekaan uudestaan niin tuntemaan. Ja onhan tämä toki eri luokkaa kuin Bob ”Bob” Dylanin misogynisnen Blood on the Tracks.

Promokuvissa Rodrigo on usein esiintynyt Morrisseyn paidassa, eikä tämä ole ihme, sillä hän on selvästi napannut useamman lehden Manchesterin miehen kirjasta. Sillä mikä olisi samastuttavampaa kuin kuvankaunis nainen tai mies, joka silti tulee jätetyksi? Koska jos sellainen ihminen tulee dumpatuksi, mitä mahdollisuuksia meillä muotopuolilla läskeillä on?

Morrissey julisti olevansa rakastamattomissa, vaikka oli hyvin komea mies. Rodrigo taas vähättelee itseään kautta linjan, vaikka näyttää öljymaalaukselta. ”I’m so insecure, I think / that’ll I die before I drink” tai ”I love people I don’t like”. Tai ”I wore makeup when we dated / in case I thought you like me more”. Harvoin on teinitytön elämää näin kypsästi kuvattu.

Rodrigon rakkaus klassiseen rockiin näkyy myös kappaleessa deja vu, jossa laulun puhuja kritisoi entisen rakkaan uutta tyttöystävää, joka tuntee Billy Joelin tuotannosta vain Uptown Girlin.

Musiikilisesti Rodrigo tuo mieleen nuoren Taylor Swiftin, Lorden, Paramoren, Billie Eilishin ja myös Alanis Morissetten. Avausraita brutal on Garbagea, mutta se on väärä johtolanka, sillä muu levy on säyseämpää aina jealousy, jealoysyn lempeästä valssista monen muun kappaleen akustisempaan ilmaisuun.

"Taylor Swift julkaisi keväällä uudelleen tehdyn version Fearless-levystä saadakseen julkaisuoikeutensa takaisin. Täytyy kirjoittaa, että SOUR on vielä parempi albumi."

Ennen kaikkea SOUR on täynnä ällistyttävän hyviä biisejä. Mitään en siltä karsisi, mitä ei kannattaisikaan tehdä, sillä albumilla on mittaa vain 34 minuuttia. traitor ja better ovat kerrassaan hienoja kappaleita, ne painottelevat katkeruuden ja sympatian välillä ja osoittavat kypsyyttä yli tekijänsä vuosien. Ja silti Rodrigo osa olla myös nuori: ”I’m so sick of been seventeen / Where’s my fucking teenage dream.” (Runsas fuck-sanojen viljely kielii halusta karistaa Rodrigon Disney-tausta.) betterillä taas Rodrigo toivoo, että hänen entinen heilansa olisi onnellinen, mutta ei niin onnellinen kuin hänen kanssaan. Kovin inhimillistä sekin.

Taylor Swift julkaisi keväällä uudelleen tehdyn version Fearless-levystä saadakseen julkaisuoikeutensa takaisin. Täytyy kirjoittaa, että SOUR on vielä parempi albumi.

Jos jostain voi valittaa, on se, että sovitukset ovat turhan varovaisia. Rodrigon laulut kestäisivät tanakammat sovitukset. Tämä on tosin vain pieni kauneusvirhe albumissa, joka voi olla vuoden paras laatuaan.

Olivia Rodrigo: SOUR.

Samuli Knuuti on espoolainen kustannustoimittaja ja kirjoittaja, joka kulutti 18:nnen ikävuotensa lähinnä tekemällä palapelejä ja lukemalla kauhukirjoja.

Kommentoi »