Apu

Oliver Helander: ”Pystyn heittämään ysikymppisen”


Perinteinen paraatilaji eli miesten keihäs jäi Kalevan Kisojen päätöspäivänä finaalissa yleistasoltaan vaisuksi, mutta katseet ovatkin tulevassa: ensimmäisen aikuisten mestaruutensa ottaneessa, vielä heittäjäksi hontelossa suomenruotsalaisessa pojassa, joka valitsi keihään päälajikseen vasta pari vuotta sitten.
Kuvat All Over Press

Oliver Helander, 21, on tällä hetkellä suomalaisen mieskeihäänheiton suuri ja yksinäinen lupaus. Hän voitti Kalevan Kisoissa ensimmäinen aikuisten mestaruutensa tuloksella 81,26.

Vanhan vitsin mukaan taksikuskit ovat paras ilmanpuntari siitä, mitä yhteiskunnassa ja niin ollen myös urheilussa on meneillään. Jyväskylässä matkalla Harjun stadionille vanhempaan keski-ikään ehtinyt kuljettaja totesi lakonisesti, että ”joo, minä taisin nähdä sen pitkän Helanderin pojan tänään, kantoi itse omat keihäänsä. Mutta on se vähän surkeaa, että Suomen joukkue on EM-kisoissa on käytännössä yksi mies, jos mitalimahdollisuuksia katsotaan”.

Tätä ei nyt kannata ottaa täysin vakavasti - mutta on totta, että etenkin Tero Pitkämäen puuttuessa EM-joukkueesta ja valmentajaa vaihtaneen Antti Ruuskasen vireen ollessa pieni arvoitus Raseborg IF:n lahjakkuuteen kohdistuvat hänen urallaan ennennäkemättömät odotukset.

Raaseporilainen Helander tulee urheiluperheestä. Isä Jan kuuluu käsipallon ja karjaalaiseen BK-35:n legendoihin, myös äiti on pelannut lajia huipputasolla ja nuoremmat veli ja sisko pelaavat molemmat käsipalloa. Rauhallista isoveljeä vilkkaampi Benjamin palasi armeijan jälkeen Ruotsin Ålingsåsiin, jossa myös Oliver kävi käsipallolukiota.

Vasta syksyllä 2016 keihäänheiton päälajikseen valinnut ”Olle” ehti pelata käsipallossa 16 miesten maaottelua 1,81 maalin keskiarvolla. 40 juniorimaaottelussa syntyi huikeat 240 maalia.

Lajivalinta ei ole aiheuttanut jälkipuheita, mutta onko monilahjakkuudella yhtään ikävä joukkueurheilun henkeä ja käsipallokuvioita?

- Ei. Käsis on hieno laji, mutta tunnen tehneeni oikean valinnan. Minulla on paremmat mahdollisuudet menestyä keihäänheittäjänä, ja taidan olla pohjimmiltani enemmän yksilöurheilija.

Rajat vielä kaukana

Jotain Oliver Helanderiin kohdistuvista odotuksista ja keihään tilanteesta kertoo, että vaikka Helander pudisteli tyytymättömänä päätään finaalin avausheittonsa jälkeen, jo siihen asti ainoa 80 metrin puhkaisu kirvoitti helteisen Harjun stadionin yleisöstä kovan kohauksen.

Pisin heitto lipsahti niukasti yliastutuksi, mutta tuulettomissa oloissa ja käytännössä vaille kunnon kirittäjiä heitetyistä kisoista Helanderin 82 metrin tuntumaan nakeltu sarja ei ollut kehnoin mahdollinen signaali EM-kisoihin.

- Ensimmäinen aikuisten mestaruus lämmittää, mutta voittoheitto olisi saanut olla pidempi. Toisaalta tämä oli ensimmäinen kisoissa heittämäni yli 80-metristen sarja, vaikka pari lipsahti yliastutuksi, toimittajajoukon piirittämä Helander sanoi.

Keihäänheiton kansainvälinen kärki on laventunut huimasti, ja hieman sakanneellakin tuloskäyrällä esimerkiksi saksalaiset painelevat kovilla luvuilla. Helanderin pari viikkoa sitten heittämällä ennätyksellä 88,02 kamppailtaisiin kuitenkin jo EM-Berliinissä mitalista.

Helanderin parhaat vuodet ovat vielä edessäpäin; mikäli kehitys jatkuu nähdyn kaltaisena, voimatasot ja kisarutiini saadaan kansainväliselle huipputasolle eikä pahoja loukkaantumisia satu, hänellä on eväät jopa 95 metrin mieheksi.

- No, en mä niin pitkälle ole ajatellut… Mutta kyllä 90 metriä on yksi raja, jonka haluan ylittää ja tiedän siihen olevan mahdollisuuksia.

Lue lisää Oliver Helanderista ja EM-kisojen suomalaisista ennakkoasetelmista ensi viikon Avusta.

Julkaistu: 22.7.2018