Oi, mikä kultakauden mestariteos!
Kulttuuri
Oi, mikä kultakauden mestariteos!
Suomen pankissa tänään perjantaina avautuvassa kokoelmanäyttelyssä on jälleen esillä hienoa kotimaista kuvataidetta - ja peräti 12-kiloinen kultaharkko!
Julkaistu 9.5.2014
Apu

Suomen Pankin taidenäyttely kolme vuotta sitten oli hitti. Nyt on uuden näytöksen vuoro.

Jonoja lie taas luvassa Snellmaninaukiolle Helsingissä, kun Suomen Pankki avaa nelipäiväisen taidenäyttelynsä tämän viikon perjantaina. Edellinen näyttely pankin juhlavuonna 2011 keräsi 7 000 vierasta.

Suomen Pankin päärakennuksessa avautuva 125 teoksen näyttely esittelee vanhoja taideaarteita, uusimpia hankintoja sekä valikoituja poimintoja pankin 1 100 teoksen kokoelmasta.

Klassikkoja edustaa Akseli Gallen-Kallelan Aino-triptyykin ensimmäinen versio vuodelta 1889.

Uusien hankintojen taiteilijanimiä ovat Tiina Kivinen, Markus Konttinen, Leena Luostarinen, Tapani Mikkonen, Aiko Tsukahara, Marianna Uutinen, Hannu Väisänen ja Ilkka Väätti. Mukana on myös Kaarisilta ry:n taiteilijoiden Stefan Ahlströmin, Paul Gustafssonin, Antero Laineen, Henna Laulaisen ja Timoantti Lintusen sekä Taidekeskus Kettukin taiteilijan Simo Huuskon teoksia.

Näyttelyn ripustuksen ovat suunnitelleet taideasiantuntija Markku Valkonen ja Porin taidemuseon intendentti Anni Saisto.

Suomen Pankin yhtenä tehtävänä on myös osaltaan huolehtia valuuttavarannosta ja kullasta. Kulta on osa keskuspankin rahoitusvarallisuutta. Keskuspankilla on kultaa 49 tonnia, minkä arvo huhtikuun viimeisen perjantain lopun taseen mukaan oli 1 481 miljoonaa euroa (tai noin 1,5 miljardia euroa). Kultaa säilytetään maantieteellisesti hajautettuna keskuspankeissa seuraavasti: 51 % Iso-Britanniassa (Bank of England), 20 % Ruotsissa (Sveriges Riksbank), 18 % Yhdysvalloissa (Federal Reserve Bank of New York), 7 % Sveitsissä (Schweizerische Nationalbank) ja 4 % Suomessa (Suomen Pankki).

Suomen Pankin avoimien ovien aikana esillä oleva harkko on osa Suomen Pankin kultavarantoa. Harkossa oleva leima, jossa näkyy kirjaimet OK, kertoo Outokumpu Oy:n valaneen harkon. Harkko painaa noin 12 kiloa ja on 18,5 senttiä leveä.

Näyttelyoppaina toimivat Suomen Pankin taidekerho Ainon jäsenet – pääjohtaja Erkki Liikasta unohtamatta.

Tarjolla on myös Suomen Pankin ydintehtäviin liittyviä tietoiskuja ja päärakennuksen historiaa.

Suomen Pankin Taidekokoelmiin voi muinakin aikoina tutustua virtuaalikierroksella pankin internetsivulla www.suomenpankki.fi.

Suomen Pankin taidenäyttely 9.–12.5. Snellmaninaukio, Helsinki, pe ja ma klo 14–20, la–su klo 11–17. Ovet suljetaan tuntia ennen näyttelyajan päättymistä.

Teksti Jorma Lehtola

Kuvat Jaakko Koskentola / Suomen Pankki

Lähde Suomen Pankki

Kommentoi »