Tuulilasi

Ohhoh! – Sähköautot voivat olla äänekkäämpiä kuin polttomoottoriautotOhhoh! – Sähköautot voivat olla äänekkäämpiä kuin polttomoottoriautot

On yleinen uskomus, että sähköautot ovat hiljaisia, etenkin jos niitä verrataan polttomoottoriautoihin. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen.
Teksti Max Lange
Kuvat BMW

Sähköautot ovat hiljaisia pienissä nopeuksissa, mutta suuremmat ajonopeudet tasoittavat erot äänitasoissa minimiin. Isoissa vauhdeissa tuulensuhinat ja rengasmelu muodostuvat suurimmiksi autosta tuleviksi ääniksi.

Auto Motor und Sportin mittausten mukaan 80 km/h vauhdissa BMW i3:n ohiajomelu oli 68 desibeliä, joka on aivan sama lukema kuin BMW 116d:llä.

Myös sisämelussa erot ovat yllättävän pieniä. 80 km/h vauhdissa sisämittauksissa i3 on vain hitusen 116d:tä hiljaisempi (61 dB vs. 63 dB). 130 km/h vauhdissa tulos oli jo kääntynyt päälaelleen ja diesel oli hiljaisempi kuin sähköauto (68 db vs. 70 dB).

Toki tavallisessa kaupunki- ja arkiliikenteessä, joissa nopeudet useimmin pysyvät alhaisina, on sähköauto edelleen hiljaisin vaihtoehto.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 25.5.2015