Tuulilasi

Obaman hallintoviranomaiset antoivat Kialle ja Hyundaille ennätyssakot vääristetyistä päästölukemista

2

Kia ja Hyundai ovat saaneet Yhdysvalloissa oikein toden teolla satikutia, sillä he joutuvat maksamaan 100 miljoonaa dollaria sakkoja vääristellyistä kasvihuonekaasupäästöistä.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Hyundai

Noin 80 miljoonan euron sakko koskee jopa 1,2 miljoonaa yhdysvalloissa myytyä ajoneuvoa, jotka korealaisvalmistajat ovat toimittaneet vuosina 2011–2013. Yhteensä Environmental Protection Agency, Department of Justice ja California Air Resources Board sakottavat autonvalmistajia 300 miljoonalla dollarilla, kertoo Washington Post.

Sakko on suurin, joka on koskaan annettu Clean Air Act -lain rikkomisen takia Yhdysvalloissa. Vääristetyt päästölukemat ovat asettaneet Kian ja Hyundain asemaan, jossa he ovat saaneet enemmän tuloja ja samalla johdattaneet asiakkaitaan harhaan autojensa ympäristövaikutuksista, toteaa EPA.

Hyundai on myöntänyt, että väärät päästötulokset olivat rehellinen virhe merkin taholta. Merkit olivat ilmoittaneet päästötulokset siinä uskossa, että kaikki oli toleranssien rajoissa. Kia ja Hyundai olivat siis ilmoittaneet testien alhaisimmat tulokset, eivätkä kaikkien mittauksien keskiarvoja.

Kyseessä olevat automallit ovat Hyundai Accent, Elantra, Veloster ja Santa Fe sekä Kia Rio ja Soul. Aiemmin myös Fordia on sakotettu Yhdysvalloissa liian alhaisista päästömittaustuloksista.

Näistä tapauksissa voitaisiin ottaa jotain oppia EU:ssakin, jossa autojen ilmoitettu ”virallinen” kulutus on kaukana todellisesta.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 5.11.2014