Nyt ulvotaan!
Puheenaiheet
Nyt ulvotaan!
Susanna Luikku: "Susijengin eli Suomen miesjoukkueen huikea kiritaistelu EM-kisojen jatkoon on monella tapaa kokoaan suurempi teko - ja osoitus uudesta urheilukulttuurista."
Julkaistu 9.9.2013
Apu

"Parempi olla sydän kunnossa, että tällaisia matseja kestää 36-vuotiaana."

Suomi-koriksen legendan Hanno Möttölän tokaisuun on toisella jatkoajalla käännetyn Venäjä-voiton jälkeen helppo yhtyä minkä ikäisen urheilun seuraajan tahansa, mutta Möttölällä on kunnossa paljon muutakin kuin sydän ja ruumis.

Nimittäin se tärkein: pää.

Kylmänviileästi viime sekuntien vapaaheitoillaan Suomen tasoihin nostaneen Möttölän tarpeellisuutta ja riittävyyttä maajoukkueeseen märehdittiin ennen EM-kisoja enemmän ja vähemmän avoimesti.

Jo kertaalleen lopettanut, divaritasolla pelannut ja neljääkymppiä lähestyvä mies; voiko sellaista ottaa ja onko se edes "kartalla"? Entä miten entinen NBA-pelaaja sopeutuu pienempään peliaikaan?

No vaikka sitten, että ratkaisee joukkueelleen jatkopaikan maailman huippujoukkueita vilisevässä lohkossa. Ja ohjaa ja rauhoittaa siinä sivussa joukkuetta lähes siinä kuin päävalmentaja Henrik Dettmann.

Susilaumaa on hehkutettu joukkuepelin ja -hengen, tasaisuuden ja puolustusvoittoisen, juoksuvoimaisen raatamisen riemuvoittona. Sitä joukkue onkin, mutta henkisesti todella vahvan joukkueen - ja valmentajan - yksi mittari on myös siinä, että erilaista johtajuutta sekä löytyy että sallitaan.

Henrik Dettmann, 55, on kasvanut yliteoreettisesta, kiukuttelevasta ja arvostaan arasta 1980-90-luvun merkonomista Suomen kansainvälisesti menestyneimmäksi palloiluvalmentajaksi, joka antaa pelilliset raamit, mutta uskaltaa luottaa joka pelaajaansa.

Totta kai Möttölällä on eri rooli kuin nykytähti Petteri Koposella, terrieri Sasu Salinilla, ikiraataja Kimmo Muurisella tai kasapanos Shawn Huffilla. Mutta kun jokainen saa pelata vahvuuksillaan ja soveltaa raamin sisällä tilanteen mukaan, osien summa on aina suurempi kuin kasvottomassa kaavamaisuudessa.

Sama riemu näkyy joukkueen kaikessa tekemisessä ja kannattajakulttuurissa. Koripallo on yksi maailman harrastetuimpia lajeja, mutta Suomessa korkeintaan keskikokoa. Lajikulttuuri ihmisineen on äärimmäisen omistautunutta, mutta vailla pöhötautista ylimielisyyttä, vainoharhaisuutta tai katkeruutta.

Eteneminen vielä 12 joukkueen joukosta olisi Suomelta jättisensaatio. Mutta kävi jatkopeleissä miten tahansa, Susilauma faneineen on jo nyt näyttänyt, mitä urheilu voi parhaimmillaan olla.

Teksti Susanna Luikku

EM-kisojen pudotuspelit Slovenian Ljubjanassa alk. 18.9.

Kommentoi »