Tuulilasi

Nyt menee mopoautokin ohi - omituinen pyörän ja auton yhdistelmä


Yhdysvaltalaisyhtiöt Organic Transit ja Batter Bike ovat tehneet ELF ja PEBL-nimiset sähköiset kulkupelit, jotka ovat puoliksi pyöriä ja puoliksi autoja. Autoissa on myös aurinkopaneeli katolla, jolla voi ladata akkuja.

Kulkupeleissä on matkustamo ja myös tavaratilaa vähintään ruokaostoksia varten. Kyytiin mahtuu kaksikin ihmistä, mutta sen jälkeen tavaratila alkaa olla käytetty.

"Autoissa" on kolme pyörää ja ne saavuttavat 32-48 km/h huippunopeuden. Ne on kehitetty nimenomaan asiakkaiden toiveesta. 100 W aurinkopaneeli lataa akut aurinkoisina päivinä kahdessa päivässä.

ELF-projekti alkoi kuusi vuotta sitten ja se on myynyt maailmanlaajuisesti noin 1000 kulkupeliä. Tarjolla on sekä yksi- että kaksipaikkaiset versiot. Uusimpaan versioon on lisätty ovet, joita ei aiemmin ollut.

Vauhdin huumaa PEBL:n kyydissä...

PEBL-projekti alkoi 2013, autoja on myyty vain 51 kappaletta. Autot ovat keskenään kovin samannäköisiä. Sähkömoottorin teho PEBL:issä on 1500 W, kun ensimmäisessä mallissa se oli puolet siitä.

Autot on virallisesti luokiteltu polkupyöriksi, joten niillä voi ajaa katujen lisäksi myös pyöräteillä. Vakuutusta ja rekisteröintiä ei tarvita, lisäksi parkkimaksuja ei tarvitse maksaa. Katon ja ovien ansiosta säätilan vaihtelut eivät kuitenkaan haittaa näiden ajoneuvojen kuljettajia kuten polkupyöräilijöitä.

Ostaisitko?

Julkaistu: 5.6.2018