Tuulilasi

Nyt löytyi Afrikan tähti: tämä paikka sopii täydellisesti automatkailijoille

Nyt löytyi Afrikan tähti: tämä paikka sopii täydellisesti automatkailijoille
Vau. Muuta ei voi sanoa. Maailman Pisin Koeajo vietti Etelä-Afrikassa päivän Krugerin etelä- ja kaakkoisosissa, ja kokemus oli häkellyttävä. Norsun kanssa ei tosin kannata kolaroida…
Julkaistu: 18.5.2016
Pieni norsunpoikanen on juuri ylittänyt tien edessämme, ja sen emo seuraa tiukasti perässä. Olemme pysäyttäneet auton muutaman kymmenen metrin päähän, joka on ilmeisesti äidin suojeluvaiston mukaan liian lähelle. Niinpä emo valmistautuu hyökkäämään pienen Datsun paran kimppuun. Emo sähähtää ja painaa pään alas. Jarmo löytää nopeasti pakin silmään, ja Go ottaa pikaisesti etäisyyttä harmistuneeseen äitiin, joka onneksi rauhoittuu nopeasti.
Eläimet ovat Krugerin kansallispuistossa todellakin tottuneet autoihin, sillä norsujen lisäksi niin kirahvit, sarvikuonot kuin lukuisat erilaiset antiloopit eivät pienestä Datsunista juuri välitä. Autolla voi ajaa lähes kosketustäisyydelle monia eläimiä. Autosta ei tosin kannata eikä edes saa nousta ulos, eikä ikkunoista kannata roikottaa edes käsiä – jellona voi vaania lähellä. Yllättävän moni turisti unohtaa ihastuksissaan, että villieläimet ovat kuitenkin villieläimiä. Afrikan luonnonpuistossa tapahtuu hämmästyttävän usein kuolemaan johtuneita kohtaamisia liian innokkaasti kuvaavien turistien ja saalistajien välillä.
Ja kyllähän eläimet kommunikoivat autojen sekä näiden kuskien kanssa; pitää vain osasta lukea niiden elekieltä. Norsun lisäksi myös yksi kirahvi ei selvästikään tykännyt Datsun Go:n olemuksesta, muiden makuun muotoilu selvästikin istui. Useampi antilooppi jopa tuijotti välillä Datsunia kiusallisen pitkään. Ehkä ne vain huomasivat, ettei tällaista autoa ole tullut ennen vastaan. Valtaosa puistossa liikkuvasta kalustosta on nelivetoja.
Toki Krugerissa pärjää ihan hyvin tavallisella etuvetoisella henkilöautolla, kuten Datsunkin osoitti. Ainoastaan sadeaikaan joillain pienemmillä hiekkapoluilla neliveto vie paremmin perille. Puistoa halkovat muutamat päätiet ovat toki asfaltoituja, eli niillä pärjää autolla kuin autolla. Nopeusrajoitus on 50 km/h.
Päiväpassi autolle ja kolmelle henkilölle maksoi näin alhaisemman sesongin aikaan 620 Etelä-Afrikan randia eli noin 35 euroa. Rahastuksesta ei voida siis puhua. Myös polttoaineen ja kaikkien ruoka- yms. tarvikkeiden hinta oli puiston alueella sama kuin muuallakin Etelä-Afrikassa. Hienoa, että turisteilta ei yritetä nyhtää aivan kaikkea pois joka paikassa.
Yleiseltä hintatasoltaan Etelä-Afrikka on todella edullinen eurooppalaisille. Automatkailukin tuntuu hyvin inhimilliseltä, kun polttoaine maksaa vain puolet siitä, mihin on Suomessa tottunut. Datsun juo sekä 93- että 95-oktaanista.
Myös syöminen on suorastaan halpaa. Ravintoloissa hintataso on alle puolesta Suomesta. Ja pihvissä ei luonnollisesti ole pakko tyytyä pelkkään nautaan/härkään…
Kommentoi »