Tuulilasi

Nuro kehitti mielenkiintoisen robottiauton - kuin leivänpaahdinNuro kehitti mielenkiintoisen robottiauton - kuin leivänpaahdin

Kalifornialainen start up -firma Nuro esitteli tiistaina uuden autonomisen autonsa. Se näyttää lähinnä leivänpaahtimelta.
Kuvat Nuro

Nuro on ollut hiljaa suunnitelmistaan siitä asti, kun se 18 kuukautta sitten perustettiin. Nyt julkistettu auto on hyvin minimalistinen, siinä ei ole edes ikkunoita ja ovia. Tämä siksi, että sillä kuljetetaan tavaroita, ei ihmisiä.

”Emme alun perinkään ajatelleet tehdä ihmisiä kuljettavaa autoa, vaan tavaroita. Tällä voi toimittaa mitä tahansa tavaraa, koska tahansa ja minne tahansa. Haluamme tätä kutsuttavan paikalliseksi teleportaatiopalveluksi”, sanoo yhtiön toinen perustaja Dave Ferguson.

Nuron kuljetusväline painaa vain noin 680 kiloa. Painosta suurin osa tulee sähkömoottorin akuista. Auton leveys on vain 1,2 metriä, mutta pituus ja korkeus ovat paljon isommat. Autolla voi kuljettaa noin 115 kiloa tavaraa.

Nuron kulkupeli on muihin robottiautoihin verrattuna kapea ja hidas, siksi se on myös turvallinen.

”Tämä auto ajaa kuin isoäitini. Jos sellaisen auton sisällä on kuljettaja, se on ärsyttävää. Mutta kun ei ole, hitaus on vain positiivinen asia”, Ferguson sanoo.

Nurolla uskotaan, että autonomisilla tavarankuljetusautoilla on mahdollisuus tehdä voittoa nopeammin kuin henkilöautoilla.

”Autonomisten henkilöautojen kehittäjillä on paljon enemmän pelkoja ja riskejä. Heidän on saatava autonsa toimimaan täydellisesti. Meidän kaltaisillamme on sen sijaan vain pari asiaa, joista täytyy pitää huoli”, Ferguson sanoo.

Yhtiön tavoitteena on saada kuljetusauto Yhdysvaltain teille jo tänä vuonna ”johonkin hyödylliseen käyttöön”. Mitään sopimuksia sillä ei vielä ole minkään autonvalmistajan tai yhdenkään asiakkaan kanssa.

”Tavoitteemme on kunnianhinmoinen. Suhtaudumme omiin tavoitteisiimme sellaisella osin epämiellyttävällä jännityksellä ja innolla.”

Julkaistu: 30.1.2018