Nuoriso yllätti
Puheenaiheet
Nuoriso yllätti
Pääkirjoitus: "Jos aikuisetkin alkaisivat raitistua, kehityksen suunta voisi kääntyä. Olisi aikaa ja voimavaroja välittävään vanhemmuuteen."
Julkaistu 6.6.2013
Apu

Poliisi valmistautui tehostetusti koulujen päättäjäisviikonloppuun, nuorison juopotteluun ja rähinöihin, mutta mitä tapahtuikaan? Nuoriso yllätti poliisin ja nuorisotyöntekijät iloisesti. Koulunsa päättäneet nauttivat kesäyön lämmöstä ja tekivät tulevaisuudensuunnitelmiaan. Viikonloppu oli vain vähän keskimääräistä vilkkaampi.

Esimerkiksi Oulussa poliisi puuttui muutamaan tappeluun, mutta niissäkin olivat osapuolina aikuiset. Aikuisten alkoholinkäyttö kasvaa kaiken aikaa kohisten samaan aikaan, kun nuoriso raitistuu. Alkoholiin liittyvät sairaudet, tapaturmat ja kuolemat lisääntyvät vauhdilla. Viinaralli Virosta jatkuu.

Nuorille vaaditaan kuria kovaan ääneen. Vanhempainliitto mainostaa bussipysäkeillä julisteilla, joissa vaaditaan alaikäisille ulkonaliikkumiskieltoa. Kouluissa on järjestysongelmia ja levottomien oppilaiden määrä lisääntyy, mutta kurilla ja kielloilla ongelmat tuskin poistuvat. Jos aikuisetkin alkaisivat raitistua, kehityksen suunta voisi kääntyä. Olisi aikaa ja voimavaroja välittävään vanhemmuuteen.

Eppu Normaalin Murheellisten laulujen maan sanat pätevät myös tänään: kun työnvälityksestä työtä ei saa, hälle kohtalon koura juottaa väkijuomaa. Työttömyys on aikamme suurin ongelma, ja vanhempien juomisen taustalla on usein syrjäytyminen. Kohtalon koura ei kuitenkaan juota kenellekään väkijuomaa väkisin, vaan päätös on oma. Ihan kuin näillä nuorilla, jotka yllättivät poliisin iloisesti.

Kommentoi »