Tuulilasi

Nuoret toivovat kavereiden puuttuvan kännissä ajamiseenNuoret toivovat kavereiden puuttuvan kännissä ajamiseen

Liikenneturvan tuoreen nuorisotutkimuksen mukaan nuoret suhtautuvat hiukan sallivammin humalassa mopoiluun kuin autolla ajamiseen. Noin joka viides nuori on ollut matkustajana humalaisen kyydissä.
Teksti Liikenneturva
Kuvat Liikenneturva

Liikenneturva selvitti kesän alussa nuorten käsityksiä humalassa ajamisesta ja mopoilusta. Humalaisen kaverin auton rattiin lähdön yrittäisi estää kahdeksan kymmenestä (82 %) nuoresta, kun taas kännissä mopon selkään kiipeävää pyrkisi estämään seitsemän kymmenestä (69 %). Melko varmasti tai varmasti kännisen kaverin autoilun tai moottoripyöräilyn yrittäisi estää 94 prosenttia, humalaisen mopoilun taas 92 % nuorista.

Yhdeksän kymmenestä nuoresta myös toivoo, että kaverit tulisivat väliin, jos itse olisi aikeissa ajaa humalassa – kulkuvälineestä riippumatta.

”Nuoret tuomitsevat kännissä ajamisen ja selkeästi haluavat myös säästää kavereitaan tältä typeryydeltä. Myös humalassa mopoilun riskit tiedostetaan selvästi, mutta ehkä sitä ei pidetä vielä niin pahana kuin autolla rattijuoppoilua. Nuoren valintaan voi vaikuttaa myös monenlaiset seikat. Esimerkiksi minkä valinnan nuori tekee, jos on mopolla liikkeellä ja tulikin nautittua pari koktailia. Jos mopo jää kartsalle, jää vanhemmille kiinni alkoholin käytöstä. Toki riski on ihan eri sarjasta, jos lähtee humalasta huolimatta mopolla ajamaan”, pohtii Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen Kuopiosta ja korostaa vanhempien vastuuta.

”Nuoren ja vanhemman pitäisi voida keskustella näistäkin asioista. Jos lapsella on tarve päästä kotiin kesken illan, pitäisi välien olla sellaisessa kunnossa, että tämä uskaltaa soittaa kotiin ja selvittää turvallisen kotiinpääsyn.”

Julkaistu: 20.8.2018