Nuoret lukevat yhä vähemmän: Digitaalinen sisältö on mahdollisuus – Lukuviikko kutsuu nuoret tekstien ääreen 20.–26. huhtikuuta
Puheenaiheet
Nuoret lukevat yhä vähemmän: Digitaalinen sisältö on mahdollisuus – Lukuviikko kutsuu nuoret tekstien ääreen 20.–26. huhtikuuta
Pisa-tutkimustulosten perusteella Suomi on yksi niistä maista, joissa kiinnostus lukemiseen on vähentynyt eniten. Jopa kaksi kolmesta pojasta sanoo lukevansa vain, jos on pakko.
Julkaistu 17.4.2020
Apu

Poikkeustila ei ole ilon aihe, mutta ainakin monella on nyt aikaa lukea. Ehkäpä myös suomalaisilla nuorilla, joiden lukemisinto on lopahtanut viime vuosina.

Ensi viikolla vietettävä Lukuviikko yrittää herättää innon. Viikkoa on järjestetty säännöllisesti vuodesta 1997. Apu on mukana Lukuviikon viettämisessä yhdessä muiden A-lehtien kanssa.

Lukeminen ei ole enää Suomessakaan mikään itsestäänselvyys. Nuoret lukevat koko ajan vähemmän. Tuoreimpien Pisa-tutkimustulosten perusteella Suomi on yksi niistä maista, joissa kiinnostus lukemiseen on vähentynyt eniten. Jopa kaksi kolmesta pojasta sanoo lukevansa vain, jos on pakko.

Lukuviikolla halutaankin korostaa lukemisen monimuotoisuutta. Jokaisen on löydettävä oma reittinsä kirjallisuuden pariin.

Lukeminen voi olla myös sosiaalista

Koronaepidemian eristystoimet ovat ajaneet myös nuoret entistä tiiviimmin digitaalisiin ympyröihin. Niissä korostuu lukemisen sosiaalinen puoli, ja lukemisen on oltava helposti saavutettavaa ja ehkä muutenkin helppoa.

Lukuviikolla pohditaankin, voisivatko älylaitteissa mukana kulkevat, lyhyet tekstit olla polku lukuinnon heräämiseen.

Laitteet ovat joka tapauksessa kiinteä osa niidenkin nuorten arkea, jotka eivät kirjoihin koske. Toistaiseksi ei ole tutkimustietoa siitä, vaikuttaako sähköisten kirjojen ja äänikirjojen kasvava suosio nuorten lukemiseen.

Lukuviikon tarkoituksena ei siis ole asettaa vaikkapa perinteistä paperikirjaa vastakkain äänikirjojen tai digitaalisten tekstien kanssa. Ne kaikki ovat erilaisia tapoja lukijan tavoittamiseen.

Lukuviikon järjestäjä on lukemista edistävä järjestö Lukukeskus.

Nyt järjestettävää Lukuviikkoa Lukukeskus kuvailee virtuaaliseksi lukufestariksi, jolla halutaan juhlia lukemisen, luovuuden ja tarinoiden voimaa. Tämän vuoden aikakauslehtiviikko järjestetään samaan aikaan lukuviikon kanssa.

Kommentoi »