Tuulilasi

Nuoret kuljettajat näpräävät eniten kännykkää liikenteessä


Kolmannes brittikuskeista käyttää edelleen kännykkää ajon aikana. Yorkshire Postin mukaan 34 prosenttia autoilijoista myönsi tutkimuksessa käyttävänsä puhelinta ajaessaan ilman handsfreetä.
Kuvat All Over Press

Kolmannes brittikuskeista käyttää edelleen kännykkää ajon aikana. Yorkshire Postin mukaan 34 prosenttia autoilijoista myönsi tutkimuksessa käyttävänsä puhelinta ajaessaan ilman handsfreetä.

Kwik Fitin tutkimuksen mukaan yli 25 % vastaajista kertoi käyttävänsä ajon aikana puhelimen GPS:ää, 19 % sanoi vastaavansa puheluihin ajon aikana ja 13 % soittavansa puheluita. Kahdeksan prosenttia kertoi lähettävänsä tai lukevansa tekstiviestejä ajon aikana.

“Autonvalmistajat ovat ottaneet turvallisuusasioissa valtavan suuria askelia, mutta kuljettajien olisi ymmärrettävä, että juuri he ovat edelleen liikenneturvallisuuden kannalta se tärkein tekijä liikenteessä”, sanoo Kwik Fitin viestintäjohtaja Roger Griggs.

Etenkin nuoriso tuntuu tutkimuksen mukaan olevan piittaamatonta. 2000 vastaajan joukosta 18-24-vuotiaista suuri osa ei edes tiedä, että puhelimen käyttö ilman handsfreetä on lainvastaista.

Kahdeksan prosenttia samasta ikähaarukasta kertoi joutuneensa onnettomuuteen siksi, että matkapuhelimen käyttö häiritsi heidän ajoaan. Toiset kahdeksan prosenttia kertoi joutuneensa samasta syystä hyvin lähelle onnettomuutta.

Britannian liikenneministeriön tuoreen tutkimuksen mukaan vakavaan loukkaantumiseen tai kuolemaan johtaneet onnettomuudet kännykän käytön seurauksena ovat lisääntyneet 2011-2015 peräti 25 prosentilla.

”Tutkimustulokset ovat todella huolestuttavia. Statistiikka kertoo yksiselitteisesti, miten vaarallista kännykän näprääminen ajon aikana on. Tulokset kertovat selkeästi, että nuorille kuljettajille on annettava enemmän tietoa ja opastusta nimenomaan heidän ensimmäisinä ajoviikkoinaan ja kuukausinaan. Kierrämme koko ajan kouluissa puhumassa liikenneturvallisuudesta uusille kuljettajille, siellä puheeksi nousee jatkuvasti nimenomaan mobiililaitteiden käyttö ajon aikana”, Griggs sanoo.

Julkaistu: 3.8.2017