Nörtistä voi tulla sportti
Puheenaiheet
Nörtistä voi tulla sportti
On kohtuutonta syyllistää vain nuoria miehiä löysistä elämäntavoista, kun ongelma koskee koko länsimaista yhteiskuntaa.
24.2.2011
 |
Apu

Toimituspäälliköltä. Nuorten miesten kunto romahti! Alokkaiden kunto rapistuu! Jorma Ollila huolissaan. Tällaisiin otsikoihin olemme tottuneet, mutta nyt kuuluu Pääesikunnasta kummia. Palvelukseen astuvien varusmiesten kunnon lasku on pysähtynyt, ja hyväkuntoisten määrä on jopa lisääntynyt. Tilanne näyttää paremmalta kuin aikoihin. Armeijassa monen kunto myös nousee kohisten.

Rapakuntoisia palvelukseen ei enää oteta, sillä merkittävästi ylipainoiset ja huonokuntoiset vapautetaan palveluksesta, ja lievästi ylipainoisille myönnetään muutama vuosi lykkäystä. Muutos tehtiin, koska huonokuntoisilla yhdistettynä ylipainoon on suurempi riski keskeyttää palvelus tai vammautua.

Nörtistä voi tulla armeijassa sportti. Ongelma on se, että yhteiskunta jakautuu A- ja B-kansalaisiin. Tämä näkyy kasarmeillakin. Erittäin hyväkuntoisia varusmiehiä on enemmän kuin ennen, mutta myös todella huonokuntoisten määrä nousee. Vapaa-aika on passiivista, kaikilla ei ole varaa kalliisiin liikuntaharrastuksiin ja koulutustaso luo eroja; koulutetut huolehtivat paremmin terveydestään.

Helsingin Sanomien mukaan Nauru-saarella elävät maailman ylipainoisimmat ihmiset, joista 45 prosentilla on diabetes. Syyt painon nousuun ja kunnon laskuun niin Naurulla kuin Suomessakin löytyvät elämäntavoista: vapaa-aika on istumista, ruumiillinen työ ja hyötyliikunta ovat vähentyneet, pikaruoan ja makeisten kulutus lisääntyy, eikä vanhemmilla ole aikaa liikkua lasten kanssa.

On kohtuutonta syyllistää vain nuoria miehiä löysistä elämäntavoista, kun ongelma koskee koko länsimaista yhteiskuntaa. Ilmiö näkyy kaikissa ikäluokissa ja molemmissa sukupuolissa.

Puolustusvoimien liikuntapäällikkö, everstiluutnantti Matti Santtila kumoaa käsityksen maalaisen elämäntavan terveellisyydestä: ”Maalla asuvat reserviläiset ovat huonommassa kunnossa kuin kaupunkilaiset, joilla on harrastuksia paremmin tarjolla.” On aika kumota myös myytti siitä, että ennen kaikki miehet olivat rautaa: ”Silloin oli aliravitsemusta ja muita terveysongelmia. Kaikki eivät kelvanneet palvelukseen ja heitä kutsuttiin kruununraakeiksi.”

Kommentoi »