Northug viidenkympin ja kisojen hiihtokuningas
Puheenaiheet
Northug viidenkympin ja kisojen hiihtokuningas
On vain yksi - ja joidenkin mielestä siinäkin on liikaa. Mutta oli Norjan Petter Northugista mitä mieltä tahansa, Falunissa neljäs kulta ja kuninkuusmatkan voitto eivät jättäneet epäselväksi, kuka miesten hiihdon loppusuoraa ja kokonaiskuvaa hallitsee.
Julkaistu 1.3.2015
Apu

50 kilometrin massalähtöä kritisoidaan kyttäilykisaksi, jossa hiihdetään korkeintaan viisi kilometriä ja "retkeillään" muu matka. Falunissa mukana oli niin monta potentiaalista voittajasuosikkia, että ennakkoon uumoiltiin kovempaa vauhtia.

Sillä loppukirimiehet yritettäisiin kypsyttää kyydistä - mutta niin vain kävi, että räntäsateessa läpi pusketun matkan ratkaisut tapahtuivat viimeisellä vitosella ja mitalien osalta 800 metriä ennen maalia.

Ja kun niin käy, vahvimmasta ei yhäkään ole epäselvyyttä.

Norjan Petter Northug on miesten hiihdon ylivoimainen taktikko, peesailija, hiostaja - ja kiritykki. Hän sivakoi pitkään puolisen minuuttia kärkiryhmää perässä, mutta otti sen hissuksiin kiinni viimeisen kympin aikana.  

Jo siinä vaiheessa, kun Northug puski viimeisessä nousussa lähemmäs koko matkan kärjessä urakoineita Tshekin Lukas Baueria ja Venäjän Maksim Vilegzhaninia, arvattiin mitä tuleman pitää - mutta kukaan muu tuskin olisi pystynyt survomaan kahden kilpakumppanin välistä loppusuoralla ykköseksi. Bauerin jälkeen pronssille nousi Ruotsin Johan Olsson.

- Kaksi kilometriä ennen maalia olin niissä asemissa, missä pitikin. Viimeisen nousun jälkeen vedin turbon päälle, ja voimia oli vielä loppusuoralle, Northug kuittasi.

- Minä en ole kirimies, joten oli pakko painaa kelistä huolimatta keulilla koko matka. Sekä ensimmäisenä että viimeisenä maaliin tulleet voivat onnistella itseään, kisa oli raskain miesmuistiin. Kaveri tuossa vieressä (Northug) on yksi historian suurimmista hiihtäjistä - ja suurin showmies, iloinen Bauer heitti.

Parhaana suomalaisena 20:nneksi hiihtänyt Matti Heikkinen putosi kärkiryhmän kyydistä reilut nelisen kilometriä ennen maalia - ja päätyi tiputuskuntoon asti. Päävalmentaja Reijo Jylhä kehui Heikkisen kisaa "Matin parhaaksi viisikymppiseksi".

 - Paikka paikoin hienoa hiihtoa. Koko kisa oli sellaista sohjokahlaamista, että näytti enemmän 50-luvun Hakulisen ja kumppaneiden kuin 2000-luvun menolta.

Sami Jauhojärvi oli 29:s, Iivo Niskasen varamiehenä matkaan lähtenyt Ristomatti Hakola 38:s ja Lari Lehtonen keskeytti.

"Musti" Jauhojärvi totesi kisansa menneen pieleen, mutta ei halunnut vedota käsivamman ja sairastelujen vuoksi repaleiseen kauteensa tai raskaaseen keliin.

- Mikään ei toiminut: ei lihaksisto, mies eikä miehessä mikään. Naurattikin kyllä, kun ladulta kolattiin lunta, että siellä päästään eteenpäin... Näissä kisoissa tuli yksi hyvä kisa (viestin avausosuus) ja kaksi katastrofia.  Valmistautuminen ei mennyt putkeen, ja virheistä pitää ottaa opiksi.

Reijo Jylhä myönsi tuoreeltaan kisat Suomen osalta alakanttiin menneeksi: maastohiihdon tavoitteeksi asetettu kivikova 4-5 mitalin saalis jäi naisten viestipronssiin.

Onko hiihtoväellä lähtenyt keulimaan niin odotusten, valmistautumisen kuin fokuksen suhteen Sotshin sensaatioiden jälkeen?

- Neljännet sijat olisi täällä voitu kirkastaa, mutta tavoitteet eivät täyttyneet; mitaleilla ja muilla sijoituksilla meitä mitataan. Tässä on tehty uutta organisaatiota ja muutettu toimintamalleja, mutta harjoittelukulttuuri ja -tavat, palautumisen seuranta ja muut konkreettiset kovat asiat ovat niitä, jotka kehittävät ja tuottavat muutoksia.

- Niitä pitää nyt miettiä kevään aikana rauhassa, koska linja pitää olla selvillä ennen Lahden MM-kisoja ja seuraavia olympialaisia, Jylhä muotoili.

Lue lisää Northugin hiihtoveljeksistä, Kerttu Niskasesta ja Suomen joukkueen tilinpäätöksestä ensi viikon Avusta.

Kommentoi »