Northug nosti Norjan viestivoittoon, Suomi kahdeksas
Puheenaiheet
Northug nosti Norjan viestivoittoon, Suomi kahdeksas
Norja nousi ennätyslukuihin miesten 4 x 10 kilometrin viestissä kahdeksannella peräkkäisellä mestaruudella. Suomi putosi Ruotsin, Ranskan ja Venäjän kyydistä hieman Iivo Niskasen kakkososuudella, mutta lopullisesti mitali karkasi Matti Heikkiseltä. Loppusijoitus oli kahdeksas.
Julkaistu 27.2.2015
Apu

"Oh-oh, ce n´est pas vrai, c´est un homme fou!" (Ei ole todellista, tuo jätkä on hullu!")

Vahvasti tunteella mixed zonella eläneiden ranskalaistoimittajien huudahdukseen tiivistyy paljon miesten viestin loppuratkaisusta - ja Petter Northugista. Vajaa kilometri ennen maalia kolmospaikalta kiriinsä lähtenyt norjalainen jätti kullassa kiinni olleen Ranskan ankkurin kuin seisomaan, ja vaikka Ruotsin Calle Halfvarsson jaksoi roikkua mukana loppusuoralle asti, voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä.

Tällä kertaa Northug ei sentään kääntynyt maaliviivalla poikittain, mutta teki hyss-eleellään ja ilmeillään selväksi, kuka viestiä ja miesten hiihtoa hallitsee - edelleen.

- Jaa kenelle tein sen? Sinulle, koska minulla oli tylsää maaliviivalla, aika kävi pitkäksi, Northug virnisti pressitilaisuudessa asiasta kysyneelle naistoimittajalle.

Muuten hän esiintyi suhteellisen asiallisesti ja korosti, ettei viestikulta ollut läpihuutojuttu.

- Kävin läpi useita eri skenaarioita ja taktiikoita ennen osuuttani; viestistä ei ikinä tiedä. Mutta nyt pääsin niihin asemiin, mitä pitikin. Norjan joukkueella on aina valtavat paineet ja vain kulta kelpaa tulokseksi.

- Latu oli ihan hyvä baana, mutta aika jäinen, Northug kuittasi kritiikkiä muun muassa Suomen joukkueen johdolta saaneet olosuhteet.

MM-hiihdot päättyvät sunnuntaina miesten 50 kilometrin kuninkuusmatkaan.

- 50 kilometriä on myös ihan avoin kisa, siellä on monta voittajakandidaattia. Mutta Olsson (Johan) on suosikki, nämä ovat hänen kisansa, Northug psyykkasi.

Norjalaistähti ei pitänyt viestin jälkeen kiirettä lämpimämpien vaatteiden pukemisessa, ja miehen kondomiksi kutsuma pipo lensi välittömästi päästä, kun oli kuvausten aika.

Hän lähetti televisiohaastattelussa terveisiä suomalaislegenda Juha Miedolle, jota monet vanhemmat hiihtotähdet kukkoilullaan suututtanut Northug tuntuu arvostavan vilpittömästi.

- Onko Mieto Suomen studiossa? Mahtavaa, hän on lapsuuden idolini ja olen katsonut hänen hiihtojaan videolta. Ei olla tavattu, mutta saanko lähettää terveisiä?

Northugin persoonasta, tahallisesta ärsyttämisestä ja kootuista tempauksista voi olla monta mieltä. Viimeistään taannoinen rattijuopumustuomio oli useimmille liikaa, vaikka juhlien jatkojen "kuningasideassa" romuttui vain auto ja kyydissä ollut Northugin ystävä selvisi lievällä loukkaantumisella.

Mutta siitä ei pääse mihinkään, että Northugin kiriin ei yhäkään löydy vastaajia - ja että mies on muuttanut maastohiihdon kuvaa enemmän kuin kukaan 2000-luvulla.

Suomen joukkueen tilanne näytti avausosuuden jälkeen lupaavalta, kun itsevarman ja ehjän hiihdon tehnyt Sami Jauhojärvi pyyhälsi vaihtoon toisena.

Vaikeudet alkoivat, kun lipsuvalla suksella etenkin nousuissa jäänyt Iivo Niskanen putosi puolivälin paikkeilla kärkiryhmästä. Noin 25 sekunnin kaula pronssiin viidenneltä sijalta olisi ollut vielä kurottavissa, mutta Matti Heikkinen romahti kolmannella vapaan osuudella täysin; ero venähti kahteen ja puoleen minuuttiin. Ville Nousiainen hoiti ankkuriosuuden omalla tasollaan.

- Surrealistiset tunnelmat, katkesin ihan täysin tässä märässä kelissä. Ei siinä ollut mitään tehtävissä, huoltokoppiin ennen haastatteluja lukkiutunut Heikkinen kommentoi.

Hiihdon päävalmentaja Reijo Jylhä puhui taas hankalista olosuhteista ja kyseenalaisti epäsuorasti myös Heikkisen yhteistyön suksivalmistajan kanssa.

- Ongelma ei ole enää vain huollon, kyllä se alkaa olla Matin ja suksimerkin välinen, Jylhä muotoili.

Kommentoi »