Tuulilasi

Norskit eivät tajua renkaista mitään


Suomalaisten rengastietämys on vahvemmalla pohjalla kuin muiden pohjoismaalaisten. Naisten rengastietämyksessä on kuitenkin petrattavaa.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Anssi Kienanen

Michelin Nordic ja tutkimusyhtiö PFM research ovat tutkineet pohjoismaalaisten rengastietämystä, ja suomalaiset ovat menestyneet kyselyssä parhaiten. Tutkimukseen osallistui yhteensä 4000 ihmistä, jotka jaettiin tasan neljän pohjoismaan kesken. Maaottelu alkakoon.

Suomalaiset vaihtavat renkaitansa useammin itse kuin ruotsalaiset tai tanskalaiset. Alle yksi kolmasosa suomalaisista autoilijoista vaihdattaa renkaansa autoliikkeessä, mikä on vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Erityisesti saimme pisteitä renkaiden turvallisuustietoudessa. Päihitimme muut pohjoismaalaiset talvirenkaiden vesiliirto-ominaisuuksien tietämyksessä. Jopa viidennes tanskalaisista uskoi, että talvirenkaat ovat märällä turvallisemmat kuin kesärenkaat. Suomessa tähän uskoi vain yksi kymmenestä. Kitkarenkaat ovat suunniteltu talvisiin lämpötiloihin ja kesäisissä lämpötiloissa märällä kelillä ne toimivat epäluotettavasti, kertoo Michelinin tekninen asiantuntija Toni Rämet.

Kerrytimme menestystä myös urasyvyyksien tietoudessa. Minimiurasyvyys on 1,6 mm, ja 77 prosenttia suomalaisista miehistä tiesi tämän, mutta naisista vain 45 prosenttia. Toisaalta Ruotsissa tietous on vieläkin heikommalla pohjalla, sillä vastaavat lukemat ovat 45 prosenttia miehille ja 34 prosenttia naisille.

Maaottelussa viimeisen niitin muiden arkkuun on tieto oman renkaidensa merkistä. Suomalaisista miehistä 90 prosenttia ja naisista 55 prosenttia tiesivät, minkä merkkisillä renkailla he ajavat. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa jäätiin huomattavasti alemmas. Suomalaiset ovat siis kaikesta päätellen rengasguruja.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 12.6.2014