Tuulilasi

Normaali taksiliikenne ongelmissa San Fransiscossa – syynä Uber


San Fransisco on kaupunki, jossa Uber-kyytisovellus on ollut jo käytössä vuodesta 2010. Siellä on nähtävissä, että tavallisten taksikyytien määrä on romahtanut jyrkästi parin viime vuoden aikana.
Kuvat werner22brigitte

Vielä vuoden 2012 maaliskuussa San Fransiscossa yksi taksiauto sai kuukaudessa noin 1 420 taksimatkaa. Tämän vuoden heinäkuuhun mennessä taksikyydit olivat vähentyneet 500 kyytiin, kertoo The SF Examiner. Pudotus parissa vuodessa on valtava.

Tarkkoja tutkimuksia taksikyytien vähentymisestä ei ole tehty, mutta vahvin olettamus on Uberin ja muiden vastaavien kyytipalvelujen yleistyminen. Uberin lisäksi San Fransiscossa toimivat myös Lynx ja Sidecar -nimiset palvelut.

San Fransiscossa ollaan huolissaan myös invataksien vähentymisestä. Taksinkuljettajat eivät vähentyneiden kyytien takia halua investoida kalliiseen invataksiin, jonka käyttämiseen liittyy enemmän riskejä. Uberin ei tarvitse moisia palveluita asiakkailleen tarjota.

San Fransiscon liikenneviranomaiset aikovat kamppailla Uberin kaltaisia kyytipalveluja vastaan laskemalla mm. taksilupien hintoja. Myös invataksien 500 dollarin lisälupakustannus aiotaan jättää pois.

Uber Suomessa

Taloussanomat kirjoitti, että Uber on perustanut elokuussa Suomeen Uber Finland Oy:n. Yrityksen omistaa hollantilainen Uber International Holding B.V. Kyytipalvelu on käyttänyt samantapaista järjestelyä muuallakin Euroopassa.

Taksiliikenne on Suomessa voimakkaasti säädeltyä ja alalle pääsy ei ole helppoa. Voisi kuvitella, että taksiyritykset eivät ole täälläkään mielissään Uberin saapumisesta. Saksassa Uberin toiminta kiellettiin puuttuvien taksilupien takia.

Lue myös:

Uber pannaan Saksassa

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 19.9.2014