Tuulilasi

Norjassa myyty liikaa sähköautoja? – valtion verotulot pienentyneet


Norja on lukuisten verohelpotusten takia yksi maailman johtavia sähköautoilumaita. Nyt vuonomaassa kuitenkin ollaan katumapäällä.
Kuvat Tesla Motors

Joka viides Norjassa myyty uusi auto on sähköauto. Tämän viikon maanantaina Norjassa myytiin myös 50 000 sähköauto. Tavoitteeseen päästiin kolme vuotta etuajassa.

Tesloja, Nissan Leafeja ja VW e-Golfeja menee hyvin kaupaksi, sillä veroetujen lisäksi helpotuksia tulee tietulleihin, pysäköimiseen sekä sähköautoilijat saavat käyttää bussikaistoja.

Nyt Norjan ministeriössä ollaan katumapäällä. Sähköautojen hurja menekki on vähentänyt valtion verotuloja usealla sadalla miljoonalla eurolla. Etenkin paheksuntaa aiheuttaa Teslat, joita ostavat varakkaammat henkilöt, jotka kuitenkin saavat suuria verohelpotuksia.

Norjan sähköautoliitto ei haluaisi vähentää sähköautojen etuuksia vedoten siihen, että vasta kaksi prosenttia liikenteessä kulkevista autoista on sähköautoja.

Norjan talousministeri ilmoittaa sähköautojen veroetujen vähentämisestä maaliskuussa, kertoo Reuters.

Herääkin kysymys, mitä me täällä Suomessa voimme odottaa, jos saamme autoverohelpotuksia. Valtio haluaa menetetyt varat kuitenkin tavalla toisella takaisin.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 21.4.2015