Tuulilasi

Norjassa lähes kolmannes uusista autoista on sähköautoja – polttomoottoriautot kuolemassa

Norjassa lähes kolmannes uusista autoista on sähköautoja – polttomoottoriautot kuolemassa
Norjassa liki kolmannes kaikista uusista myydyistä autoista oli täyssähköautoja vuonna 2018. Norjan parlamentin tavoite on kieltää fossiilisilla polttoaineilla käyvien autojen myynti jo vuonna 2025.
Julkaistu: 4.1.2019

Norjan tieyhdistyksen NRF:n tilastojen mukaan täyssähköautojen myynti nousi viime vuonna 31,2 %. Polttomoottoriautojen myynti sen sijaan laski.

”Vuosi 2018 oli pieni askel kohti vuoden 2025 tavoitettamme”, sanoo NRF:n johtaja Öyvind Solberg Thorsen.

”Matka on kuitenkin vielä pitkä, sillä vuoden 2018 noin 148 000 uudesta autosta kaksi kolmannesta oli edelleen fossiilisilla polttoaineilla käyviä tai hybridejä."

Myyntiluvut alleviivaavat Norjan kärkiasemaa johtavana sähköautomaana. Kansainvälinen energiajärjestö IEA laskee tilastoissaan yhteen täyssähköautot ja hybridit. Näin laskien uusien sähköautojen osuus Norjassa on 39 %, kakkosena on Islanti 12 % osuudella. Vertailun vuoksi sama lukema oli Kiinassa 2,2 % ja Yhdysvalloissa 1,2 %.

Norjalaisen liikennetalousinstituutin ITE:n mukaan maan parlamentin tavoite siitä, että 2025 kaikki uudet autot olisivat nollapäästöisiä, on hyvin epätodennäköinen.

”Suoraan sanoen en usko, että se on mitenkään mahdollista. Suurin syy siihen on se, ettei lähellekään kaikilla autoilevilla ihmisillä ole mahdollisuutta omaan latauspistokkeeseen, jolla sähköautoa voisi ladata kotona. Jos sähköautojen veroedut pysyvät nykytasolla, voisimme päästä 75 % myyntiosuuteen vuoteen 2025 mennessä”, arvelee ITE:n ekonomisti Lasse Fridström.

Norjan sähköautojärjestö NEVA uskoo, että tavoite on mahdollinen, mutta sekin myöntää ongelmat.

”Me tiedämme, että nimenomaan akkujen lataaminen on se suurin este. On olemassa myös riski, että emme saa maahamme riittävästi sähköautoja autonvalmistajilta vuoteen 2025 mennessä. Nytkin osa sähköauton tilanneista joutuu odottamaan autoaan yli vuoden”, sanoo NEVA:n johtaja Christina Bu.

4 kommenttia