Apu

Norjalaiset yritykset rynnistävät Suomeen – Suomi on halpa maa!

Norjalaiset yritykset rynnistävät Suomeen – Suomi on halpa maa!
Luulemme, että Suomi on kallis maa, jonka talous näyttää synkältä. Mutta norjalaiset ovat innostuneet yritysostoksille.

Meillä on nyt sitä jotakin, joka houkuttelee kansanvälisiä yrityksiä jalkautumaan. Johtaja Tuomas Virtala OP:sta arvioi, että jokin raja Suomessa on ylittynyt.

– Maa on vaurastunut, Suomessa vierailee entistä enemmän turisteja ja kasvunäkymä on hyvä. Yhteiskunta on turvallinen ja toimiva. Hallintomallit ovat kunnossa ja poliittinen kenttä vakaa, Virtala sanoo.

Hän vastaa OP:ssa pankkitoiminnan yritys- ja instituutioasiakkaiden varainhoidosta. Hänellä on pitkä työkokemus Danske Bankista, jossa hän työskenteli pohjoismaalaisten kollegojen kanssa.

Suomi on halpa

Virtalan mukaan useimmat tänne nyt tulleet omistajat toimivat aktiivisesti muissakin pohjoismassa ja haluavat kansainvälistyä.

– Suomessa on vielä tilaa uusille yrityksille. Vaikka kasvu on nyt vaisua ja hinnat nousevat, Suomi näyttää halvalta verrattuna muihin Pohjoismaihin esimerkiksi kiinteistökaupan kannalta.

Pitkällä aikavälillä kasvunäkymä on hyvä. Elinkeinorakenne on monipuolistumassa.

– Näillä syillä on tullut hetki iskeä kiinni.

Norjalaisten näyttävät ostot Suomessa

  • Telenor osti puolet DNA:sta.
  • Orkla nappasi Kotipizzan ja Taffelin sipsit. Monialayhtiö omistaa paljon muitakin tuotteita.
  • Kavli hankki Härkis-papuruokia tekevän Verso Foodin.
  • Norlandia osti Alinan, joka tarjoaa kotihoivaa.
  • Pikakampaamoketju Cutters aloitti marraskuussa. Norjalainen rahoittaja omistaa Gigantin ja XXL-ketjun.
  • Miljardööri Petter Stordalen, joka osti luksushotelli Kämpin ja yhdeksän muuta, rakennutti kaksi Clarion-hotellia ja pelasti Tjäreborgin.
  • Fortus nokkamiehenään Ådne Søndrål rakensi outlet-kylän.

Virtala ei pidä ihmeellisenä esimerkiksi sitä, että norjalainen osti luksushotelli Kämpin ja kokonaisen ketjun hotelleja. Hotellit olivat pääomasijoittajien salkussa odottamassa myymistään, ja niille ei ilmestynyt suomalaista ostajaa.

– Norjalainen omistaja on varmasti todennut, että Suomessa on paljon mahdollisuuksia mutta ei riittävän paljon hotelleja.

Läträävätkö norjalaiset öljyrahoilla?

Norjalaiset ovat rikkaita öljyvarantojensa ja kansallisen öljyrahastonsa ansiosta.

Virtalan mielestä norjalaiset eivät ole tekemässä runsailla varoillaan harkitsemattomia sijoituksia Suomessa.

– Ei se raha niin paljon ranteita pakota, että heillä olisi pakottava tarve tehdä kauppaa. Ostot vaikuttavat järkevältä toiminnalta, ja business caset ovat tarkkaan mietittyjä.

Virtala sanoo norjalaisille: Tervetuloa! He ovat ihan kelpo kumppaneita.

– Ei heiltä varat ihan heti loput. Uudet toimijat tuovat usein työpaikkoja ja uudenlaisia tekemisen tapoja. Ne levittävät uutta tietotaitoa. Siitä on paljon hyötyä yhteiskunnalle laajemminkin.

Ylipäätään kaikki Suomeen suuntautuvat sijoitukset ovat Virtalan mukaan positiivisia.

– Tänne tulee jonkinlainen tukku pääomaa, joka käytetään fiksusti. Ne, jotka myivät Norjalle, tekevät rahoillaan Suomessa toivottavasti jotakin muuta hyvää.

Naapuruus auttaa

Jos joku maa ja toimija tekee paljon ostoksia Suomessa, siinä voi olla riskinsä. Suhteessa Norjaan maantieteellinen läheisyys tuo turvaa.

– Arvomaailma ja kulttuuri ovat riittävän samankaltaisia, etteivät he lähde vain tyhjentämään kassaa. En näkisi sen uhkaavan työpaikkoja.

Ruotsalaiset ovat norjalaisia aktiivisempia

Norjalaisten yrityskaupat Suomessa on uutisoitu isosti. Virtala sanoo, että uutiskynnyksen alla tapahtuu paljon suurempia asioita.

– Isommassa mittakaavassa ja tilastojen valossa ei voi puhua norjalaisten invaasiosta. Ruotsalaiset ovat paljon aktiivisempia. Suomalaiset tekevät itse enemmän yritysostoja ulkopuolelta kuin mitä muut tekevät täältä.

Suomalaiset ostavat rahastojen kautta esimerkiksi Ruotsista. Sen sijaan Norjaan suomalaiset sijoittajat eivät rahojaan juuri laita.

Norjassa Suomen päätösmalli

Virtalan edellinen työpaikka Danske Bank teki paljon tutkimuksia ja tilastoja Pohjoismaiden markkinoista.

– Norjalaisten kanssa oli helppo toimia. Päätöksenteko on aika samanlaista ja nopeaa kuin Suomessa.

Tanskassa ja Ruotsissa keskustelukulttuuri hidastaa päätöksentekoa, koska päätökset on etukäteen keskusteltava juurta jaksaen kaikkien kanssa.

– Tosin Tanska toimii nopeasti, jos se on etukäteen päättänyt, mitä haluaa.

Norjalaisissa kollegoissa oli lähinnä yksi erilainen piirre.

– He hoitivat mieluiten omin päin kaikki Norjan asiat.

Julkaistu: 24.11.2019
Kommentoi »