Apu

Noottikriisi


Kansainvälistä lehdistöä on tullut Suomeen etsimään todisteita joukkojen keskityksestä Suomen rajojen tuntumaan.

Suomi on jälleen suistunut noottikriisin syövereihin. Edellisestä onkin kulunut 51 vuotta. Silloin nootin lähetti Neuvostoliitto, joka pelkäsi Länsi-Saksan sotilaallista uhkaa ja halusi varmistaa Urho Kekkosen uudelleenvalinnan.

Nyt nootin on lähettänyt komissaari Olli Rehn, joka pelkää markkinavoimien taloudellista uhkaa. Hän epäilee, että Saksa valmistautuu hyökkäykseen Eurostoliittoa vastaan ja että Suomi liittoutuu sen kanssa.

Nootti on aiheuttanut Suomessa hämmennystä. Myös aina hysteriaan taipuvaiset ruotsalaiset uskovat, että markkinavoimat voivat hyökätä milloin tahansa Suomen rajojen yli. Silloin vaarantuisi myös Ruotsin turvallisuus.

Kansainvälistä lehdistöä on tullut Suomeen etsimään todisteita joukkojen keskityksestä Suomen rajojen tuntumaan.

Neulanpistoja

Noottikriisin aiheutti ulkoministeri Erkki Tuomioja, joka tuli sanoneeksi, että Suomi varautuu Eurostoliiton hajoamiseen.

Pääministeri Jyrki Katainen myöntää, että totta kai Suomi, kuten kaikki muutkin eurostomaat, varautuu Eurostoliiton hajoamiseen. Maiden johtajat olisivat pähkähulluja ja vastuuttomia, elleivät niin tekisi. Poliitikot eivät saa tätä kuitenkaan sanoa ääneen.

Katainen muistuttaa, että Suomi harjoittaa markkinavoimien kanssa rauhanomaisen rinnakkaiselon politiikkaa, joka perustuu vuonna 1995 solmittuun yya-sopimukseen. Siinä korkeat osapuolet lupaavat ystävyyttä, yhteisvastuuta ja avunantoa jokaiselle taloutensa sotkeneelle eurostomaalle.

Noottikriisin odotetaan ratkeavan, kun presidentti Sauli Niinistö matkustaa kauas Novobrysselskiin neuvottelemaan Eurostoliiton ylimmän johdon kanssa.

Parempiin käsiin

Poliisi vetäytyy lähes koko maasta, ja rikollisjärjestöt levittäytyvät lähes koko maahan. Tämä on poliisihallinnon uudistuksen johtava periaate.

Liikkuva poliisi lopetetaan kokonaan. Sen tehtävät siirtyvät moottoripyöräjengeille, joiden liikkuvuus on kiistatta parempi kuin poliisin.

Poliisi luopuu keskitetystä johdosta ja siirtää vallan ja vastuun paikallispoliisille niin rikostutkinnassa kuin liikennevalvonnassa. Rikollisjärjestöjä taas johdetaan yhä selkeämmin valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

Poliisilaitoksia ja keskusrikospoliisin toimistoja lopetetaan isoiltakin paikkakunnilta. Kansalaisten palvelut eivät kuitenkaan huonone, vaan jopa paranevat, sillä rikollisjärjestöt perustavat toimistojaan myös pienille paikkakunnille ja syrjäseuduille.

Huhujen perässä

Keskusta teki viime talvena välikysymyksen huhuista, joiden mukaan hallitus olisi ollut lakkauttamassa kotihoidon tukea.

Näyttöä siitä, että hallituksella olisi ollut todella tällaisia aikeita, ei saatu.

Nyt keskusta tekee välikysymyksen sen vuoksi, että hallituspuolueiden välillä on erilaisia näkemyksiä siitä, tulisiko hoitajamitoitus kirjata vanhuspalvelulakiin. Näkemyksiä on, mutta entä sitten? Niitä pitääkin olla.

Keskustan uusi puheenjohtaja Juha Sipilä on huhujen mukaan asiallinen kaveri. Paljon on hänellä tehtävää, ennen kuin keskusta muuttuu vakavasti otettavaksi oppositiopuolueeksi.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja unohti, ettei poliitikko saa ajatella, saati sanoa ääneen, että eurojärjestelmä voi myös hajota. (Kuva: Timo Pyykkö)

HEITTOLAUKAUKSIA

1) Yhtä vanhusta kohden tarvitaan vähintään 0,7 vaalilupausta.

2) Yhden vaalilupauksen unohtamiseen tarvitaan enintään 0,7 vaalikautta.

3) Yhtä vanhuspalvelulakia hämmentämään tarvitaan 0,7 ministeriä.

4) Yhtä kuntavaalia varten tarvitaan vähintään 0,7 hallituskiistaa.

5) Mistä mystinen 0,7 on saatu? Pullon kyljestä, mistä muualta.

6) Perhekoko, 1 litraa, olisi yksinäisille vanhuksille liikaa.

Julkaistu: 29.8.2012