Tuulilasi

Nokian Renkaat markkinaoikeuteen - rengaskilpailu jatkuu oikeussalissa


Kuluttaja-asiamies haluaa markkinaoikeudelta ennakkopäätöksen siitä, missä kulkee Nokian Renkaiden itsensä kehittämän merkinnän ja virallisen EU-merkinnän raja. Kilpailija puolestaan haluaa arviointia siitä, missä on sopimattoman menettelyn raja elinkeinotoiminnassa. Talvirengaskilpailun seuraava erä käydään markkinaoikeudessa.

Oman merkinnän ja virallisen EU-merkinnän raja?

Kun EU:n virallinen merkintä renkaissa tuli pakolliseksi, Nokian Renkaat lopetti oman talvirenkaiden markkinoinnissa käyttämänsä merkinnän käytön.  Nokian Renkaaiden itsensä luomalla rengasmerkinnällä haluttiin kuvata renkaan sopivuutta talvikeleihin. Omille Hakkapeliitta-renkailleen yritys antoi parhaan A-luokituksen talviolosuhteissa tarvittavasta  jää- ja lumipidosta.

Nokian Renkaiden oma rengasmerkintä muistuttaa hyvin paljon virallista EU-rengasmerkintää, joka tuli pakolliseksi  marraskuusta 2012 alkaen. Kuluttaja-asiamiehen mielestä kuluttajat eivät kuitenkaan välttämättä pysty erottamaan merkkejä toisistaan. Siksi Nokian Renkaiden markkinoinnista voi saada harhaanjohtavan kuvan siitä, että renkaat täyttäisivät EU-rengasmerkinnöille asetetut vaatimukset renkaiden testauksesta ja luokittelusta.

EU-rengasmerkintä ei kuitenkaan koske talviolosuhteissa tarvittavaa jää- ja lumipitoa. Tällaisten ominaisuuksien testaamiseen ei ole vielä olemassa yhdenmukaistettuja menetelmiä. ”Nokian Renkaiden omalle tuotteelleen antama talvipitomerkintä ei siksi anna luotettavaa kuvaa kyseisten renkaiden ominaisuuksista verrattuna muiden valmistajien EU-merkittyihin renkaisiin”, todetaan kuluttaja-asiamiehen tiedotteessa.

Kuluttaja-asiamies katsoo, että Nokian Renkaiden markkinointi on ollut kuluttajansuojalain vastaista. Siksi asia on viety markkinaoikeuden ratkaistavaksi.

Kuluttaja-asiamies vaatii, että markkinaoikeus kieltää Nokian Renkaita käyttämästä kuluttajiin kohdistuvassa autonrenkaiden markkinoinnissa yhtiön itsensä kehittämää rengasmerkintää, koska se on ulkoasultaan sekoitettavissa viralliseen EU-rengasmerkintään. Lisäksi merkintä ei sisällöltään anna oikeudenmukaista kokonaiskuvaa  muiden valmistajien renkaisiin verrattuna .

Kiellon tehostamiseksi vaaditaan  markkinaoikeuden päättävän  200 000 euron uhkasakosta, jos kieltoa rikotaan.  

Nokian Renkaiden kilpailija on puolestaan vienyt yhtiön markkinaoikeuteen sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain nojalla. Kilpailija vaatii, että markkinaoikeus kieltää Nokian Renkaita käyttämästä omaa merkintäänsä.

Nokian Renkaat lopetti oman rengasmerkintänsä käytön marraskuussa 2012. Kuluttaja-asiamies pitää silti tärkeänä saada asiasta ennakkoratkaisu mahdollisia tulevia tapauksia varten.

EU:n rengasmerkki :

      Merkintäpakko koskee seuraavia rengastyyppejä:

    Henkilöautonrenkaat (C1)     Pakettiautonrenkaat (C2)

    Kuorma-autonrenkaat (C3)

    Säädös ei koske seuraavia rengastyyppejä:     Pinnoitetut renkaat     Maastokäyttöön suunnitellut erikoisrenkaat     Kilparenkaat     Nastarenkaaat     10” tai pienemmälle vanteelle tehdyt renkaat     25” tai suuremmalle vanteelle tehdyt renkaat     Jos nopeusluokitus on alle 80km/h     Tilapäiskäyttöön tarkoitetetut vararenkaat

Julkaistu: 14.2.2013