
Miten nivelrikko syntyy?
Nivelrikko voi syntyä jonkin yksittäisen syyn, esimerkiksi niveleen kohdistuneen vamman seurauksena, jolloin puhutaan niin sanotusta sekundaarisesta nivelrikosta. Tavallisempi nivelrikon muoto on kuitenkin niin sanottu primaarinen nivelrikko, jolloin taudin syntymiselle ei ole osoitettavissa mitään yksittäistä syytä. Perinnölliset tekijät vaikuttavat, ja ylipaino on riskitekijä alaraajojen kantavien nivelten nivelrikolle.
Voiko nivelrikon syntyä tai etenemistä ehkäistä?
Kyllä, monipuolinen lihasvoimia ja -tasapainoa parantava kohtuullinen liikunta ehkäisee nivelrikon syntyä, samoin ylipainon välttäminen.
Voiko lievän nivelrikon pysäyttää kokonaan?
Lievät ja ohimenevät nivelrikko-oireet esimerkiksi polvinivelissä ovat hyvin tavallisia, ja tauti etenee hankalammaksi vain osalla potilaista. Myös lievästä nivelrikosta kärsivän potilaan kannattaa harjoittaa kohtuullista liikuntaa ja välttää ylipainoa.
Nivelrikon etenemistä luotettavasti pysäyttäviä lääkkeitä ei ole toistaiseksi markkinoilla.
Mitkä ovat parhaat hoidot tai ehkäisykeinot tulehdustilan ja kipujen lievittämiseen?
Nivelrikkoon liittyviä kipuja voidaan useimmiten lievittää. Nopeita hoitokeinoja ovat kipulääkitys, kylmähoito ja joissain tapauksissa ulkoiset niveltuet. Myös kortisonipistoksen teho on nopea, jos polven nivelrikkoon liittyy voimakas turvotusreaktio. Pidemmällä aikavälillä tärkeimpiä hoitomuotoja ovat mahdollisen ylipainon pudotus ja niveltä lähellä olevien lihasten harjoittaminen vahvemmiksi.
Missä vaiheessa leikkaus tulee ajankohtaiseksi?
Tavallisin leikkausmenetelmä nivelrikon hoidossa on tekonivelleikkaus, erityisesti lonkan ja polven nivelrikossa. Leikkaus on ajankohtainen silloin, kun röntgenkuvauksessa todettuun selkeään nivelrikkoon liittyy toimintakykyä alentava kipuoireisto, jota ei voida helpottaa ei-leikkauksellisin keinoin. Tässä vaiheessa myös nivelen liikkuvuus on useimmiten jo alentunut.
Mitä riskejä leikkaukseen liittyy?
Tavallisimpia tekonivelleikkaukseen liittyviä riskejä ovat veritulppa, leikkausalueen bakteeritulehdus ja potilaan perussairauksien, esimerkiksi sydänsairauden, paheneminen.
Mitkä asiat ovat erityisen tärkeitä kuntoutumisessa leikkauksen jälkeen?
Leikkauksen jälkeinen kuntoutus on lopullisen leikkaustuloksen kannalta erittäin tärkeää. Oleellista ovat leikatun raajan lihasvoimia parantava harjoittelu ja mahdollisimman varhainen liikkeellelähtö leikkauksen jälkeen. Harjoittelun ohella on tärkeää huolehtia terveellisestä ja monipuolisesta ravinnosta. Tupakanpoltto on erittäin suositeltavaa lopettaa ennen leikkausta.
Kuinka yleinen vaiva nivelrikko on Suomessa?
Nivelrikko on Suomen ja koko maailman yleisin nivelsairaus. Esimerkiksi lähes 20 prosentilla 65–74-vuotiaista naisista on oirehtiva polven nivelrikko.
Asiantuntija: Mehiläisen sairaaloiden ylilääkäri, ortopedi Tero Yli-Kyyny.