Tuulilasi

Nissanin uusi pääjohtaja: ”Ei laajempaa yhteistyötä Renaultin kanssa”

Nissanin uusi pääjohtaja: ”Ei laajempaa yhteistyötä Renaultin kanssa”
Vaikeuksiin ajautuneen Nissanin uusi pääjohtaja Makota Uchida sanoo, ettei yhtiö kaipaa laajamittaisempaa yhteistyötä allianssipartnerinsa Renaultin kanssa. Samalla hän kuitenkin muistuttaa allianssin tärkeydestä Nissanille.

53-vuotias Uchida antoi ensimmäiset lausuntonsa medialle pääjohtajana.

”Ainakaan lyhyellä aikajänteellä meillä ei ole mitään tarvetta tiivistää yhteistyötämme Renaultin kanssa. Allianssilla on silti edelleen jopa kriittinen merkitys sille, että tulemme saavuttamaan tavoitteemme. Meidän tulee vain rehellisesti arvioida, mitkä asiat allianssissa Renaultin ja Mitsubishin kanssa ovat toimineet ja mitkä eivät ole. Sen jälkeen on päätettävä, mikä on uusi suuntamme”, Uchida kertoo Reutersin mukaan.

”On selvää, että meidän tulee arvioida tarkasti toimintaamme Yhdysvalloissa, alennettava kustannusrakennetta ja kasvatettava liikevaihtoa uusien tuoreiden tuotteiden ja seuraavan sukupolven teknologioiden avulla.”

Ennen muuta Uchida haluaa kuitenkin pitää kiinni Nissanin itsenäisyydestä.

”Allianssi on ollut merkittävässä osassa kasvussamme menneinä vuosina. Siitä meidän on pidettävä jatkossakin kiinni samalla varmistaen Nissanin itsenäisyys.”

Renault omistaa Nissanista 43 % ja sillä on myös äänioikeus yhtiössä. Nissanin osuus Renaultista on 15 %, mutta äänivaltaa sillä ei ole. Renault on jo pitkään halunnut tiiviimpää yhteistyötä, mutta Nissan ei ole sellaiselle lämmennyt.

Uchida tulee nyt taloon tilanteessa, missä Nissanin hankaluudet kulminoituvat tuottojen romahtamiseen, ikääntyneeseen tuoteportfolioon ja kiristyneisiin väleihin Renaultin kanssa. Myös ex-pääjohtajan Carlos Ghosnin haamu kummittelee talousrikossyytteidensä kanssa edelleen Nissanin maineen ympärillä.

Uchidan mukaan Nissanin on uudistettava toimintakulttuurinsa. Hänen mukaansa syy myynnin ja tuottojen laskuun on ollut pitkälti juuri Ghosnin asettamien ylisuurten tavoitteiden.

”Me yritimme saavuttaa täysin ylikovia ja epärealistisia tavoitteita, mikä johtikin sitten suorituskykymme rankkaan ja nopeaan putoamiseen. Nyt meidän pitää asettaa tavoitteet, jotka ovat haastavia, mutta saavutettavissa.”

Julkaistu: 3.12.2019
Kommentoi »