Tuulilasi

Nissanilta uskomatonta älyteknologiaa: Auto lukee kuljettajansa ajatukset


Nissan on kehittämässä täysin uudenlaista älyteknologiaa autoihinsa. Yhtiön mukaan tekoäly pystyy reagoimaan liikennetapahtumiin noin 0,5 sekuntia nopeammin kuin kuljettaja.
Kuvat All Over Press

Teknologiaa on tarkoitus esitellä Las Vegasin elektroniikkamessuilla tässä kuussa. Nissanin systeemissä auto pystyy erillisen laitteen avulla lukemaan kuljettajansa aivokäyrää ja vetämään siitä johtopäätöksiä. Kuulostaa futuristiselta.

Nissan väittää, että järjestelmä pystyy ennekoimaan kuljettajan ohjausliikkeet sekä kaasun ja jarrun käytön. Tarvittaessa kuljettavaa avustava teknologia pystyy tekemään oikeita ratkaisuja 0,2-0,5 sekuntia ennen ihmistä.

Nissanin mukaan kaikki tämä tapahtuu huomaamattomasti ja parantaa ajoturvallisuutta sekä kuljettajan omaa ajamista.

“Monet ihmiset näkevät autonomisen ajamisen niin, että kuljettaja ikään kuin luovuttaa auton kontrollin tietokoneelle. Meidän älyteknologiamme tekee toisin. Se ennakoi ihmisen ajatuksia ja tekee ajamisesta nautittavampaa”, sanoo Nissanin varajohtaja Daniele Schillaci Autocarille.

Teknologian kerrotaan myös pystyvän lukemaan kuljettajan mielialan ja sen, mitä kuljettaja näkee ajon aikana.

”Tämän teknologian potentiaali on aivan valtava. Tästä tulee vielä tulevina vuosina mieletön innovaatio Nissanin autoihin”, maalailee yhtiön tutkimuskeskuksen johtava tutkija Lucian Gheorghe.

Julkaistu: 3.1.2018