Tuulilasi

Nissan heittämässä Carlos Ghosnin ulos: ”Pettymys, suuri tyrmistys ja suru”


Nissan on siirtämässä pitkäaikaisen puheenjohtajansa Carlos Ghosnin syrjään tehtävästään epäiltyjen väärinkäytösten vuoksi.
Kuvat Nissan

Ghosnia epäillään Japanissa ainakin tulojensa pimittämisestä. Nissanin mukaan he ovat löytäneet Ghosnin toimista muitakin merkittäviä väärinkäytöksiä.

Nissanin mukaan väärinkäytöksissä oli mukana Ghosnin lisäksi myös johtaja Greg Kelly. Asia selvisi, kun ilmiantaja paljasti kaksikon toimet. Se johti sisäiseen tutkintaan, joka on Nissanin mukaan jatkunut kuukausia.

Japanilaisen uutistoimisto Kyodon mukaan Ghosn on viiden viime vuoden aikana jättänyt ilmoittamatta tuloistaan peräti viisi miljardia jeniä eli 30 miljoonaa euroa. Japanilaislähteiden mukaan sekä Ghosn että Kelly on pidätetty.

“Tutkintamme mukaan niin Ghosn kuin Kellykin ovat jo vuosia pimittäneet tulojaan. Lisäksi Ghosnin kohdalla on käynyt ilmi useita muitakin väärinkäytöksiä kuten yhtiön varojen käyttöä henkilökohtaisiin tarkoituksiin. Olemme toimittaneet kaikki tietomme viranomaisille ja tehneet heidän kanssaan yhteistyötä, niin tulemme tekemään jatkossakin”, Nissan tiedotti.

Nissanin mukaan pääjohtaja Hiroto Saikawa aikoo esittää johtokunnalle, että niin Ghosn kuin Kellykin siirretään syrjään tehtävistään. Saikawa ei säästellyt sanojaan lehdistötilaisuudessa.

”Tämä on todella negatiivinen isku Mr Ghosnin pitkälle uralle ja aikakaudelle. Tämä on erinomainen hetki arvioida uudelleen koko yhtiömme toimintatapoja. Keskustelemme Mr Ghosnin asemasta torstaina johtokunnan kokouksessa. En silti usko, että allianssimme tästä horjuu”, Saikawa sanoi.

”En voi kertoa tarkkoja yksityiskohtia hänen väärinkäytöksistään ja yhtiömme rahojen käytöstä, mutta voin kertoa, että ne ovat hyvin vakavia ja ne ovat jatkuneet jo vuosia. Olen todella pettynyt, että hän on pettänyt niin monen ihmisen luottamuksen. Minulle kyse ei ole pelkästä pettymyksen tunteesta, vaan myös suuresta tyrmistyksestä ja surusta”, Saikawa maalaili.

Julkaistu: 20.11.2018