Niskanen juhli voittoa villisti, Jauhojärvi kolmas
Puheenaiheet
Niskanen juhli voittoa villisti, Jauhojärvi kolmas
Suomen mieshiihto otti kauteen lentävän lähdön, kun kylmäverisen kypsästi 15 kilometrin perinteiselle hyökännyt Iivo Niskanen otti uransa ensimmäisen maailmancupvoiton. Rokkitähden lailla Rukan yleisön edessä tuuletellut Niskanen sai taustatukea kolmanneksi yltäneeltä Sami Jauhojärveltä.
30.11.2014
 |
Apu

22-vuotias mies, joka on vasta kehityskaarensa alussa, hiihtää puhtaasti, puhuu avoimesti tavoitteistaan ja saavuttaa ne, näyttää tunteensa kuin joukkueurheilun maalitykki tai rokkitähti, kutsuu valmentajiaan "tissiposkiksi", kun nämä eivät anna hänen harjoitella itseään piippuun - ja kehuu seuraavassa lauseessa vuolaasti niin valmentajat, suksihuollon kuin muutkin taustajoukot, kun aihetta kerran on.

Suomen mieshiihto ei voisi toivoa parempaa edustajaa kuin Iivo Niskanen, 22. Sami Jauhojärven kanssa olympiakultaa Sotsissa hiihtänyt savolainen otti Rukalla uransa ensimmäisen mc-voiton, ja meno oli sen mukaista.

- Vaikka välillä saattoi näyttää, että puristan mitä irti lähtee, tiesin koko ajan mitä olen tekemässä. Olen hiihtänyt täällä monta kertaa, ja nyt päätin ottaa pari piirua vauhdista alas, etten hötkyile, Niskanen kommentoi suu korvissa.

Jopa tv-selostus ja hiihdon asiantuntijapiirit olivat hieman häkeltyneen oloisia Niskasen tykityksestä; tässä vaiheessa kautta ei ole aikoihin nähty näin kylmäveristä, ehjää ja kovapäistä kisasuoritusta suomalaiselta mieshiihtäjältä.

Eikä suomalaismiestä kotikisassa maailmancupin ykköspallilla sitten 1990-luvun puolivälin, jolloin nelivuotias Iivo-poika vielä juoksi kilpaa siskonsa Kertun kanssa Niskasten postilaatikolle Vieremällä.

Niskaselle pystyivät panemaan kampoihin vain toiseksi kirinyt Norjan Martin Johnsrud Sundby ja sekunnin kymmenyksellä pronssin vienyt Jauhojärvi, joka oli astma- ja muiden alkukauden ongelmiensa jälkeen yhtä riemuissaan kuin Niskanen.

- Hiihto oli mitä oli ja mies aika pehmeä, mutta sama se, kun riitti tähän asti. Suksi oli upea, alamäissä pystyi kyykyttämään muita kymmeniä metrejä luistolla, kehui myös "Musti" Jauhojärvi Suomen joukkueen huoltoa.

Naisten 10 kilometrin kisaa hallitsi Norjan Therese Johaug, joka jätti kilpasiskonsa etenkin ylämäissä kuin seisomaan. Parhaat suomalaiset olivat Krista Pärmäkoski (7:s) ja Iivon sisar Kerttu Niskanen (10:s).

Päävalmentaja Reijo Jylhä astui maajoukkueen vetovastuuseen tilanteessa, jossa etenkin Magnar Dalenin etäisyyteen ja itsevaltaisiksi kritisoituihin otteisiin kypsynyt osa suomalaishiihtäjistä otti Jylhän vastaan kuin tutun ja turvallisen isähahmon.

 Jylhä myönsi koko hiihdon saaneen MM-Falunin kaudelle lentävän lähdön ja itseluottamuspiikin, mutta muistutti ison kuvan ja pitkäjänteisyyden merkityksestä.

- Jännitys helpotti täälläkin, mutta ihan kaikilta ei löytynyt samanlaista vauhtia ja hurmosta kuin Iivolta ja Samilta. Iso massa hiihtäjiä pitää saada sijoilta 30-40 sinne kolmenkympin paremmalle puolelle, Jylhä sanoi.

Lue lisää Iivo Niskasesta ja hiihdon MM-kauden näkymistä ensi viikon Avusta.

Kommentoi »