Apu

Niskanen ja Hakola parisprintin kolmosia: ”Iivo on minulle velkaa hevosen”

Niskanen ja Hakola parisprintin kolmosia: ”Iivo on minulle velkaa hevosen”
Iivo Niskanen ja Ristomatti Hakola ylsivät palkintopallille Salpausselän kisojen parisprintissä. Hyväntuulinen ja keskenään velmuillut kaksikko saattaa hyvinkin olla samassa tilanteessa myös MM-Seefeldissä.

Lahden maailmancupissa ohjelmassa olivat maastohiihdon puolella vain sprintit. Ne eivät kuulu suomalaisten vahvuuksiin, mutta ei ollut epäilystäkään, ketä Lahteen oltiin tultu katsomaan.

Rytmikkäät ”Iivo, Iivo” –kannustushuudot kaikuivat kauas. Suosionosoituksille, jotka Iivo Niskanen sai parisprintin esittelyissä, veti volyymissa vertoja vain katsomossa kuulunut kohahdus, kun Niskasen sauva hajosi toisessa välierässä.

Se ei tahtia haitannut, vaan Niskanen ja Ristomatti Hakola selviytyivät erästä komeasti toisena finaaliin.

- Perkele siinä kyllä pääsi, kun sauva levisi aika pahassa mutkassa. Piti hiihtää ne alkuerät verrytellen, mutta tulikin sitten kohtallisen kova aukaisu., Niskanen virnisti.

- Radalla on kuitenkin aika lyhyttä nousua ja välillä vuorohiihtopätkiä. En viitsinyt ottaa ihan juoksupitosuksia; sprintissä paljon riippuu siitäkin, missä haluaa hiihtää ja millaisen suksen haluaa. Taktiikka pitää suunnitella, ja Seefeldiä ajatellen tämä oli parasta harjoittelua vaihtohässäköiden osalta, Niskanen sanoi.

Niskanen muistutti, että 15 kilometrin perinteinen on yhä hänen päämatkansa MM-kisoissa, mutta ”aika hyvältä tämä parisprinttikin näyttää”.

”Kyllä meillä saumoja on”

Lahden sprinttirata on nousuineen vaativa, ja nollakeli toi latuun omat haasteensa. Norjan tähden Johannes Kläbon nykäisyyn ei kukaan pystynyt vastaamaan, ja Hakola joutui viimeisellä osuudella päästämään niukasti myös Norjan kakkosjoukkueen ankkurin ohitseen.

Palkintosija maistui silti jo siksikin, että se on Hakolan uran ensimmäinen maailmancupissa.

- Katsoin laskussa, että jossain takana se norjalainen on. No, maaliviivalla ei enää näkynyt, kun oli vierellä. Sitäkin piti katsoa, että missä se Johannes kimpoilee. Kovia päiviä nämä ovat, mutta podiumsija lämmittää, Hakola puhalteli.

- Sä olit jo sapelia pyörittämässä, ettei norjalainen pääsisi ohi, Niskanen heitti väliin.

- Sä lupasit ostaa mulle hevosen tästä palkintosijasta, Hakola kuittasi takaisin.

Hyväntuulinen ja rento Iivo Niskanen heitteli ylävitosia fanien kanssa ja vaikutti kaikin puolin itsevarmalta. Hän muistutti silti, että kisaohjelma täsmentyy vasta paikan päällä ja valmentajalla on siihen sanansa sanottavana.

- Kolmenkympin jälkeen voi olla vähän huono kiskoa parisprinttiä, mutta voi se olla hyväkin. Olen hiihtänyt sprinttiä niin vähän, että tämä oli testi. Kyllä meillä saumoja pärjätä on, vaikka MM-kisoissa esimerkiksi Venäjältä tulee Bolshunov (Aleksandr) ja muita kovia ukkoja, Niskanen arvioi.

Naisten puolella parisprintin voittoon kiri Ruotsi ennen Norjaa ja Ruotsin kakkosjoukkuetta. Suomen ykkösjoukkue Johanna Matintalo/Anne Kyllönen oli viides ja kakkosjoukkue Kerttu Niskanen/Anita Korva seitsemäs. Vaikka ladulta puuttui tukku kovimpia kilpailijoita, ilahduttavaa olivat sairastelusta toipuneen Matintalon ja aikuisten kisojen debytantin Korvan melko ehjät esitykset.

Naisten joukkueeseen on kova tunku, ja asetelma viestiryhmään on Krista Pärmäkosken takana täysin avoin.

Nyt Suomen MM-ryhmään valittu 15 urheilijaa. Lopullinen kokoonpano julkaistaan huomenna maanantaina.

Lue lisää Iivo Niskasesta ja MM-kisojen ennakkoasetelmista ensi viikon Avusta.

Julkaistu: 10.2.2019
Kommentoi »