Apu

Nipsu on Janakkalan paras vahti

Nipsu on Janakkalan paras vahti
Suomen söpöin koira on veikeä ja pörröinen mittelspitz Nipsu. Avun kisan voitto tuli puskista, kun Nipsun emäntä unohti koko asian.
Julkaistu: 16.1.2014

Alun perin saksanpystykorvien muunnosten rotukirjoon kuuluva mittelspitz toimi muun muassa ajurien vaunuvahtina 1800-luvulla Saksassa. Sodissa niitä käytettiin ilmoittavana vahtikoirana. Mittelspitzille ominaista on vahtimisvietti, ja tätä rotuominaisuutta viisivuotias Nipsu kantaa kunniakkaasti.

Avun Suomen söpöin lemmikki -kisan koirasarjan voittanut Nipsu ilmoittaa kotikunnalleen Janakkalalle, että eteisessä seisoo vieraita ihmisiä. Sen jälkeen on aika luovuttaa virallinen diplomi: ääniä koirasarjaan tuli 2 917, joista Nipsu sai 500. Koira haistelee hetken epäluuloisena diplomia, ja kun se ei ole mitään syötävää, Nipsu menee pöydän alle.

Kirsi Voutilainen kaivaa keittiön kaapista muutaman luun ja pöydän alta alkaa kuulua rouskutus.

– Luut ovat Nipsun lempiruokia. Välillä se saattaa jättää jopa varsinaisen aterian väliin ja siirtyä järsimään luita. Niitä se söisi vaikka kuinka paljon.

Nipsu ei ole talon ainoa koira. Samaa rotua edustava vuotta vanhempi Nemo hyörii myös keittiössä, tietysti oman luunsa parissa.

Mittelspitzin tunnusomaisia piirteitä ovat tuuhea turkki, pienet pystyt korvat, tuuhea häntä, kettumainen pää ja valpas ilme. Se on luonteeltaan uskollinen seura- ja vahtikoira, joka kiintyy voimakkaasti omistajaansa. Vieraita kohtaan se voi olla hieman epäluuloinen, mutta sopii hyvin lapsiperheeseen.

Koira on myös aktiivinen ja tarvitsee tekemistä, joten Kirsi harrastaa koirien kanssa muun muassa tottelevaisuuskoulutusta ja agilitya.

– Nipsun voitto Avun kilpailussa tuli kyllä ihan puskista. Pidän kuvaamisesta, joten lähetin Nipsusta kuvan kilpailuun, mutta unohdin tarkistaa, oliko Nipsu päässyt finaaliin, viestintäkoordinaattorina työskentelevä Kirsi kertoo.

Kahden koiran omistajalle tuhannen euron tuotepalkinto oli kovin mieluinen.

Kissojen parissa kasvanut, mutta niille myöhemmin allergisoitunut Kirsi alkoi kuutisen vuotta sitten haluta koiraa. Hän mietti ensin cavalier kingcharlesinspanielia, mutta lopulta Hämeenlinnan läheltä löytyi mittelspitzien kasvattaja. Kirsi sai kasvattajalta Nemon, joka on viralliselta nimeltään Nonita Aurinkokuningas.

Vuotta myöhemmin Kirsi kävi katselemassa uusia pentuja, kun kolmen viikon ikäinen Nonita Onnen Salaisuus eli Nipsu töpötteli kuuden koiran pentueesta suoraan sydämeen.

Eikä valinta huono ollut: Nipsulla on myös näyttelymenestystä, sillä se on kuuden eri maan muotovalio. Voitot ovat tulleet Suomen lisäksi Baltian maista, Venäjältä ja Valko-Venäjältä.

– Nipsu on hyvin isokokoinen rotunsa edustaja, joten menestys ei ole ollut aina itsestään selvää. Oikeastaan minulle ei ole niin tärkeää, kuinka Nipsu ja Nemo pärjäävät näyttelyissä, sillä ne ovat enemmänkin sosiaalisia tapahtumia, Kirsi kertoo.

Palkinnot ja pokaalit ovat siistissä järjestyksessä olohuoneessa omalla hyllyllä.

Nipsu on luonteeltaan hyvin seuranhaluinen ja sosiaalinen, kova pusuttelemaan. Tulee tykö, kun saa ensin vähän tutustua ja tykkää pötkötellä sohvalla, kylki kyljessä.

– Se on myös vähän hitaasti syttyvä eikä sillä ole kauhea kiire. Siksi Nipsu sopiikin tottelevaisuusharrastukseen agilitya paremmin. Se tykkää tehdä asioita minun kanssani, mutta agilityssa tuli tunne, että se teki sitä vain minua miellyttääkseen, Kirsi kertoo.

– Eikä kauheasti tarvitse pelätä, kun pimeässä kävelee. Ei Nipsu mitään pahaa tee kenellekään, mutta taatusti kyllä pitäisi meteliä, jos joku käyttäytyisi uhkaavasti.

Koska Nipsu on hyvin tietoinen omasta laumastaan, se on Kirsin mukaan myös vähän remmirähjä, joka ei aina niin perusta muista koirista. Paitsi eräästä tietystä ihanuudesta.

– Nemo alkoi äijäillä jo varhain ja on aina ollut kiinnostunut myös naisista. Nipsu oli pitkään aika vauva, joka vasta kolmen vuoden iässä alkoi lopulta miehistyä. Viime kesänä Nipsu esimerkiksi ihastui tanskandoggineiti Iinekseen.  

– Ja sitä mukaa kun tytöt ovat alkaneet kiinnostaa, olen huomannut Nipsussa erään mielenkiintoisen seikan: oman rotunsa edustajista Nipsu ihastuu aina mustaturkkisiin tyttöihin.

Nipsusta löytyy vielä yksi erityispiirre. Kun valokuvaaja Timo Pyykkö nostaa kameran, koira hyppää sohvalle, laittaa tassut vierekkäin, nostaa päätään, katsoo suoraan kameraan ja alkaa hymyillä.

Nipsu on myös loistava poseeraaja.

Teksti Eve Hietamies

Kuvat Timo Pyykkö

Nipsu voitti koirasarjan

Avun Suomen söpöin lemmikki 2013 -kisan koirasarjan voitti viisivuotias janakkalalainen mittel-spitz Nipsu 500 äänellä. Palkinnokseen Nipsu sai Suomen söpöin lemmikki -kunniakirjan sekä yli tuhannen euron Best Friend -tuotepaketin.

Kommentoi »