Nina Honkanen: "Ihmiset tuntevat vuosikertaviinit, mutta eivät ymmärrä mitään seksuaalisuudesta"
Terveys ja hyvinvointi
Nina Honkanen: "Ihmiset tuntevat vuosikertaviinit, mutta eivät ymmärrä mitään seksuaalisuudesta"
Nina Honkasen mielestä seksuaalisuudesta pitäisi puhua paljon enemmän koulussa ja jopa lääkärinkoulutuksessa. Hän itse kantoi kortensa kekoon kirjoittamalla aiheesta tietokirjan.
Julkaistu 4.5.2017

“Toivon, että seksuaalisuudesta katoaa kaikki salamyhkäisyys, kun siitä puhuu tällainen neljän lapsen keski-ikäinen perusmutsi”, Nina sanoo.

Minua ei ole koskaan halattu. En edes tiedä, miltä toisen ihmisen kosketus tuntuu, tunnusti seitsemänkymppinen mies taannoin kirjailija, seksuaalikasvattaja Nina Honkaselle.

Miehen tarina osui suoraan sieluun.

”Minusta on ihme, että hän on pysynyt hengissä. Kosketus on elämässä yhtä tärkeä perustarve kuin ruoka tai uni”, Nina Honkanen, 49, sanoo.

Aihe on tullut Ninalle viime vuosina tutuksi, kun hän on kiertänyt Suomea seksuaalikasvattajana ja vetänyt Radio Suomessa Onnelliseksi-ohjelmaa, joka laajenee nyt samannimiseksi tietokirjaksi.

”Ikiaikainen klisee, että suomalaiset eivät puhu eivätkä pussaa, on rikkoutunut. Olen saanut seksuaalisuudesta rohkeita kysymyksiä kaikenikäisiltä ihmisiltä, miehiltä ja naisilta.”

Kännykät tappavat intohimon

Kun Nina käy luennoimassa kouluissa, nuoret ehdottavat toisinaan, että Honkasen pitäisi järjestää seksuaalivalistusta heidän vanhemmilleen.

”Äitien, isien ja isovanhempien joukossa voi olla korkeakoulutettuja ihmisiä, jotka kyllä tietävät kaiken vuosikertaviineistä, mutta ymmärrys seksuaalisuudesta on hataralla pohjalla”, Nina kertoo.

Parisuhteiden suurimpana uhkana Nina pitää älylaitteita ja sosiaalista mediaa, joka varastaa ajastamme yhä suuremman siivun.

“Voimme olla fyysisesti yhdessä, mutta henkisesti yksin. Saamme kyllä käytännön arjen pelaamaan, mutta emme järjestä aikaa toisillemme. Siinä vaiheessa, kun seksi häviää parisuhteesta, avioliiton voisi yhtä hyvin vaihtaa toimivaan yhteiseloon ystävän kanssa.”

Kuvat: Paavo Martikainen

Lue Ninan koko haastattelu Eevan numerosta 5/2017.

Kommentoi »