Eeva

Nina Björnström: ”Unohdan kuunnella kehoni merkkejä”

Nina Björnström: ”Unohdan kuunnella kehoni merkkejä”
Vuoden 1988 Miss Suomi Nina Björnström joutui jättämään rakkaan työnsä sairauden vuoksi. Nyt hän kasvattaa koiria ja yrittää opetella hiljentämään vauhtiaan.
Kuvat Jouni Harala

Porvoolainen Nina Björnström, 52, on joutunut opettelemaan uudenlaista tasapainoa ja lempeyttä itseään kohtaan. Matkustamista rakastava, vuoden 1988 Miss Suomi työskenteli unelma-ammatissaan lentoemäntänä, kunnes perinnöllinen sairaus pakotti hänet jäämään kotiin.

Suorittajan on ollut vaikea hidastaa tahtia.

”Aiemmin en millään halunnut antaa periksi. Nyt hyväksyn jo, että rajun jumpan sijasta kannattaa mennä kävelemään.”

Tekemisen vimma on peruja vanhemmilta. Ninan lapsuudenkoti oli aina moitteettoman siisti, eivätkä äiti ja isä malttaneet vapaapäivinäkään olla jouten.

”Sorrun itse samaan. Kun muu perhe on töissä ja koulussa, koen, että minunkin on saatava jotain aikaiseksi. Ongelma on siinä, etten osaa pysähtyä ajoissa. Unohdan kuunnella kehon merkkejä ja pian makaankin jo sängyn pohjalla sairaana”, Nina on huomannut.

Jokainen flunssa johtaa helposti keuhkokuumeeseen, ja sen myötä sairaalahoitoon. Silloin pelko iskee: entä jos tämä on se kerta, jolloin elimistö ei enää kestä yhtään uutta tulehdusta?

Porvoon sairaalan hoitajista ja lääkäreistä on tullut vuosien varrella tuttuja.

”Vaikka sairaalaan meno surettaa, tiedän, että siellä on töissä upeita ihmisiä. He tuntevat minut läpikotaisin ja antavat parasta mahdollista hoitoa.”

Viime vuosina Nina Björnström on päässyt keskittymään toiseen nuoruuden intohimoonsa, koiriin. Hän on kasvattanut koiria yli kolmekymmentä vuotta kennelnimellä Miniwin’s. Kotona asustaa neljä kääpiövillakoiraa, jotka ovat kaikki kansainvälisiä muotovalioita.

Nina uskoo, että koiraharrastus on osaltaan korvannut myös tyhjiötä, jonka työstä luopuminen jätti.

”On palkitsevaa nähdä omien tai kasvattikoirien menestyvän näyttelyissä, mutta harrastuksessa on myös sosiaalinen yhteys. Tuntuu hyvältä kuulua perheen lisäksi johonkin muuhun porukkaan.”

Lue koko haastattelu heinäkuun 2019 Eevasta.

Julkaistu: 26.6.2019
1 kommentti