Niinistö Nato-huippukokouksessa: Afganistania ei jätetä yksin
Henkilöt
Niinistö Nato-huippukokouksessa: Afganistania ei jätetä yksin
Suomi sai kiitosta tasa-arvon ja naisten aseman parantamisesta Afganistanissa. Apu vieraili huippukokouksen lehdistötilaisuudessa.
Kuvat

Julkaistu 22.5.2012
Apu

Afganistan-operaation jatkaminen on Naton Chicagossa järjestettävän huippukokouksen keskeisin asia. Vaikka kansainväliset joukot, 130 000 sotilasta, vetäytyvät Afganistanista ensi vuoden loppuun mennessä, Nato- ja kumppanuusmaat aikovat olla mukana Afganistanin yhteiskunnan rakentamisessa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti huippukokouksen yhteydessä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa asian suomalaismedialle.

”Keskeinen sanoma kokouksessa oli se, että Afganistania ei jätetä yksin. Ei myöskään vuoden 2014 jälkeen. Varsin selkeästi tuli esiin myös se, että Afganistanilta itseltään odotetaan paljon”, Niinistö sanoi.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja jatkoi alleviivaamalla Suomen roolia Afganistanin siviilihallinnon rakentamisessa.

”Suomella on laaja tuki ja ymmärrys sille, että tämä on se tärkein asia, jossa voimme kontribuoida tämänkaltaisessa operaatiossa. Olemme tässä johtovaltioasemassa”, Tuomioja sanoi.

Suomen delegaatio kertoi saaneensa kiitosta Suomen voimakkaasta sitoutumisesta tasa-arvon ja naisten aseman parantamiseksi. Nämä arvot tulevat olemaan keskeisiä kumppanuusyhteistyössä myös jatkossa kuvaili puolustusministeri Stefan Wallin.

”Suomelle tämä on tärkeä ja arvokas operaatio. Jokainen nainen joka saa käydä koulua Afganistanissa ja osallistua työelämään, siinä on jo Suomen läsnäolon arvo”, Wallin linjaa.

Chicagon kaksipäiväinen Nato-huippukokous päättyi maanantaina. Paikalle kutsuttiin yli 50 valtion päämiestä. Kyseessä on Naton historian suurimpia kokoontumisia.

Samuel Savolainen, Chicago

Kommentoi »