Apu

Nieltävä ledivalo poistaa kehossa olevat laitteet ilman leikkausta

Nieltävä ledivalo poistaa kehossa olevat laitteet ilman leikkausta
Uusi valoherkkä materiaali auttaa hajottamaan kehossa olevia laitteita, kuten lihavuusleikkauksissa mahalaukkuun vietyjä palloja.

Ruoansulatuskanavan häiriöiden diagnosointi ja hoito saattavat edellyttää erilaisia kehoon vietäviä lääketieteellisiä laitteita. Kun laitteet ovat tehneet tehtävänsä, tarvitaan tähystysleikkaus niiden poistamiseksi. Huippuyliopisto Massachusetts Institute of Technologyn eli MIT:n insinöörien kehittämän materiaalin avulla laitteet saadaan hajoamaan niin, ettei leikkausta tarvita. Jujuna on nieltävä ledivalo, joka hajottaa laitteen vatsan sisällä. Sekä ledi että laitteen osat poistuvat vatsasta luonnollista reittiä pitkin.

Tutkijoiden kehittämän valoherkän hydrogeelin kemiallinen sidos hajoaa, kun siihen osuu valoa, jonka aallonpituus on 365–405 nanometriä. Sen sijaan, että ruoansulatuskanavaan vietävä laite tehtäisiin kokonaan uudesta hydrogeelistä, käytetään hydrogeeliä sitomaan yhteen sitä vahvempia polyakryyliamidiosia. Siten laitteesta saadaan riittävän kestävä, mutta silti pieniin osiin ledivalolla hajoava.

Mitä suurempi osa laitteesta on valoherkkää materiaalia, sitä nopeammin se hajoaa. Hajoamisnopeutta voidaan säädellä valon aallonpituutta muokkaamalla.

Sioilla tehdyissä kokeissa tutkijat kokeilivat keksintönsä toimivuutta kahdessa sovelluksessa. Toinen on mahalaukkuun esimerkiksi lihavuusleikkauksissa vietävä pallo ja toinen ruokatorven ahdasta kohtaa laajentava proteesi eli stentti. Molemmissa tapauksissa ledivalo teki tehtävänsä onnistuneesti. Tutkijat uskovat, että samaa menetelmää voitaisiin hyödyntää myös muunlaisissa hajoavissa laitteissa, kuten ruoansulatuskanavan lääkekuljettimissa.

MIT:n tutkijat kokeilivat keksintönsä toimivuutta esimerkiksi lihavuusleikkauksissa käytettävällä pallolla, joka vietiin sian vatsaan ja hajotettiin ledivalolla.

Kun valoherkän materiaalin toimivuus ihmiskehossa on todennettu, voidaan sille alkaa etsiä parhaita mahdollisia sovelluksia. Sen lisäksi, että valoherkän materiaalin käytöllä vältytään kirurgisilta toimenpiteiltä, se tarjoaa myös lääkäreille helpomman ja nopeamman tavan poistaa laite potilaan kehosta, kun sitä ei enää tarvita tai kun se ei toimi halutulla tavalla.

Nieltävä ledivalo hajottaa kehoon vietäviä lääketieteellisiä laitteita vatsan sisällä. Ledi ja laitteen osat poistuvat vatsasta luonnollista reittiä pitkin.
Julkaistu: 13.3.2020
Kommentoi »