NHL-vahvistukset: hinnalla millä hyvänsä?
Puheenaiheet
NHL-vahvistukset: hinnalla millä hyvänsä?
NHL-työsulku on täällä taas, ja ilmasilta SM-liigaan kiihtyvässä käytössä – ehkä Teemu Selännettä myöten. Mutta millä perusteilla päätökset tehdään?
5.10.2012
 |
Apu

Jussi Jokinen (Kärpät), Valtteri Filppula (Jokerit), Jesse Joensuu (Ässät) ja tuoreimpana Stanley Cupin voittanut maalivahti Antti Niemi (Pelicans). Siinä suomalaisnimet, jotka sanovat jotain satunnaisemmallekin jääkiekon seuraajalle – ja ovat (olleet) takuuvarmasti vahvistuksia joukkueilleen.

Jokerien ensi alkuun kuukauden pätkäsopimuksella kaappaama Erik Karlsson, 22, taas painii taidoiltaan omassa sarjassaan. Jos on valittu NHL:n parhaaksi puolustajaksi, ei ole konsti näyttää edes puolikuntoisena ja oudossa joukkueessa, mikä on tasoero NHL:n ja SM-liigan kärkipelaajien välillä.

Perustasosta puhumattakaan.

– Meillä on karmea loukkaantumistilanne ja pakkipula, eikä Karlssonin tasoisen pelimiehen hankinta kauheasti selityksiä kaipaa. Filppula taas on oma kasvatti, viimeisen päälle urheilullinen ja esimerkillinen pelaaja, joka ei taatusti tule Suomeen lomailemaan, Jokerien toimitusjohtaja Jarmo Kekäläinen kertaa.

Antti Niemen kuukauden sopimuksen jälkeen NHL-miehiä on SM-liigassa yli tusina, mutta ei joka joukkueessa. Muutaman vuoden takainen kestomenestyjä HPK on yksi niistä seuroista, jolla ei ole yhtään työsulkupelaajaa – eikä toimitusjohtaja Risto Korpelan mukaan tulekaan.

– Budjetti on täynnä, ja se on pääsyy. Mutta jos sulku venyy ja alkaa tulla tarjouksia, joihin meillä on varaa, katsotaan tapauskohtaisesti uudestaan, Korpela muotoilee.

Korvaukset itse pelaamisesta nousevat harvoin tähtitieteellisiksi, mutta vakuutukset ovat toinen juttu. Eikä raha ole ainoa riski, joka siirtoihin sisältyy.

Kasvattajaseuroihinsa palaavat suomalaiset ovat yleensä sitoutuneita, mutta vieraampien pelaajien todellinen kunto- ja kiinnostuksen taso voi tulla yllätyksensä. Ääritapauksissa myös pelaaja yllättyy Suomen syystalvesta ja muista oloista siihen suuntaan, että ottaa pikaritolat takaisin.

Jarmo Kekäläinen ei suostu kertomaan Karlssonin tai Filppulan hankinnan kokonaiskustannuksia, mutta väittää julkisia, lähes miljoonaluokkaan nousevia lukuja ”ihan höpöhöpöpuheiksi”. Hän myös arvelee, että puolin ja toisin kovista puheista huolimatta NHL-omistajat ja pelaajat päätyvät sopuun viimeistään marraskuun aikana.

Ja kun sopu syntyy, miehet lähtevät pikavauhtia takaisin varsinaisille työpaikoilleen.

– Kristallipalloa ei ole kellään, mutta kyllä siellä lasketaan tarkasti, kuinka kauan halleja voi seisottaa tyhjillään.

NHL-avut tuovat toki liigaan lisäpotkua ja -katsojia. Kekäläinen muistuttaa, että jo Filppulan avausottelu veti Ilmalan areenan käytännössä täyteen, vaikka kyseessä oli hankala pelipäivä (tiistai) ja vastassa pirteistä otteistaan huolimatta pikkuseuroihin luettava SaiPa.

– Meillä on sikäli kiitollinen tilanne, että hallin kapasiteetti mahdollistaa kulujen kattamisen lisääntyneillä yleisötuloilla. Yleisökeskiarvo pyörii nyt yli 11 000:ssa.

Esimerkiksi kauden 2011–12 runkosarjavoittaja KalPa – jonka Kapasen suvun miehittämä seurajohto on ilmoittanut etsivänsä kovan luokan työsulkunimiä – oli viiden kotiottelun jälkeen lähes 700 katsojaa perässä viime kauden yleisökeskiarvostaan (4170). Vajeella voi pitkittyessään olla ikäviä seurauksia budjettiin.

Mutta niin voi olla yltiöpäisillä hankinnoillakin. Jotta suurempi yleisö kiinnostuisi, tulijalla täytyy olla nimeä jo valmiiksi.

– En tietenkään ole kieltämässä keltään riskinottoa ja NHL-miehet lisäävät liigan kiinnostavuutta, mutta meillä ei nyt ole sellaista puskuria, että voisimme ottaa riskejä. Supertähtiluokka on tietysti erikseen, mutta se porukka harvemmin hakee peliaikaa Hämeenlinnasta, Risto Korpela murjaisee.

Suomalaisista tähän luokkaan ei monta mene. Ja etunenässä on edelleen Teemu Selänne, 42, joka pelaa sulun aikana Jokereissa tai ei missään – ja on oman vitsinsä mukaan valmis hyppäämään koneeseen, ”jos tilanne pitkittyy ja mahdun kokoonpanoon”.

– Selänteelle on aina paikka Jokereissa; aika vaikea on keksiä joukkuetta, jossa ei olisi. Mutta muille ei välttämättä sitten olekaan. Ei kukaan voi haalia näitä jätkiä enemmän kuin perse kestää, Jarmo Kekäläinen hymähtää.

Periaatteessa ei – mutta sehän nähdään. Ei nimittäin olisi ensimmäinen kerta, kun järki lentää näissä(kin) kuvioissa ikkunasta ulos.

Kommentoi »