Apu

WTO:n uusi johtaja Ngozi Okonjo-Iweala on tehtävässä ensimmäinen nainen ja afrikkalainen – sekä Twitterin hallituksen jäsen

WTO:n uusi johtaja Ngozi Okonjo-Iweala on tehtävässä ensimmäinen nainen ja afrikkalainen – sekä Twitterin hallituksen jäsen
Ngozi Okonjo-Iweala on kritisoinut rokotusnationalismia, eli oman maan kansalaisten suosimista rokotuksissa. Hänen mukaansa jos köyhät maat saavat rokotteita mahdollisimman pian, se on lopulta myös rikkaiden maiden etu.
Julkaistu: 22.2.2021
Nigeriasta kotoisin oleva taloustieteilijä Ngozi Okonjo-Iweala on ensimmäinen Maailman kauppajärjestö WTO:n johtajaksi nimitetty nainen ja ensimmäinen afrikkalainen toimessa.
Hän on itse kertonut haluavansa jäädä mieleen siitä, että on WTO:n ensimmäinen Afrikasta tuleva johtaja, joka myös saa jotain aikaan. Hänen ensimmäinen kautensa kestää elokuuhun 2025 asti.
Okonjo-Iwealan tehtävä ei ole helppo, sillä vuonna 1995 perustettu WTO on menettänyt viime aikoina vaikutusvaltaansa kaupan sääntöjen kehittämisessä ja esteiden poistamisessa. Sen toimintaa ovat rampauttaneet Yhdysvaltain ja Kiinan väliset kauppapoliittiset jännitteet sekä koronapandemian vahvistama protektionismi.

Tutkinto MIT:stä

Okonjo-Iweala onnistui Nigerian valtiovarainministerinä työskennellessään neuvottelemaan melkoisia helpotuksia Nigerian valtion lainoihin. Hän työskenteli Maailmanpankissa kehityskysymyksiin erikoistuneena taloustieteilijänä kaikkiaan 25 vuotta ja eteni Maailmanpankin johtotehtäviin.
Okonjo-Iwealan isä oli kuninkaallisesta perheestä. Molemmat hänen vanhempansa työskentelivät professoreina. Akateemiset opintonsa Okonjo-Iweala suoritti yhdysvaltalaisissa huippuyliopistoissa, ensin opiskellen taloustiedettä Harvardissa, jonka jälkeen hän väitteli tohtoriksi MIT:ssä.
Ngozi Okonjo-Iweala on kritisoinut rokotusnationalismia, eli oman maan kansalaisten suosimista rokotuksissa. Hänen mukaansa koronaviruspandemian voi ratkaista vain maailmanlaajuisesti: jos köyhät maat saavat rokotteita mahdollisimman pian, se on lopulta myös rikkaiden maiden etu.

Ngozi Okonjo-Iweala

66-vuotias taloustieteilijä. Entinen Nigerian ulko- ja valtiovarainministeri. Naimisissa, neljä lasta. Twitterin hallituksen jäsen.
Kommentoi »