Neziri lämmitti Porin yleisöä
Puheenaiheet
Neziri lämmitti Porin yleisöä
Kalevan Kisoissa 2015 haetaan täydennystä yleisurheilun MM-joukkueeseen. Toisen kilpailupäivän aikana sitä ei löytynyt, mutta Porin yleisön suosikki Nooralotta Neziri oli hyisiin olosuhteisiin nähden tyytyväinen pika-aitojen voittoaikaansa (13,08).
Julkaistu 31.7.2015
Apu

Yleisurheilun arvokisavalinnoissa on luovuttu niin sanotun B-rajan käytöstä. Tulosrajan saavuttaneiden lisäksi paikkoja jaetaan Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n rankingin ja maakiintiöiden perusteella.

Suurin mielenkiinto kohdistuu taas kerran Kalevan Kisoissa siihen, lähteekö kymmenen nimetyn suomalaisurheilijan lisäksi MM-Pekingiin miesten sunnuntaisen keihäsfinaalin jälkeen kolmantena heittäjänä Ari Mannio vai Teemu Wirkkala.

Vielä vuonna 2015 on yleisurheilukisoissa näköjään mahdotonta välttyä Martti Vainion ja Lasse Virenin suoritusten julkisilta muisteloilta. Lajissa on silti yleisemmin otettu lusikka kauniiseen käteen, alettu elää enemmän nykyhetkessä ja luovuttu ylisuurten joukkueiden lähettämisestä aikuisten arvokisoihin.

Nuoria ei aina kannata lähettää karsiutumaan alkuerissä, kokeneemmista puhumattakaan. Samalla päästään kisaturistin leimasta, joka Suomessa lyödään helposti, vaikka urheilijalta ei olisi missään vaiheessa ollut realistista odottaa kummempaa suoritusta.

Yksi suomalaislupaus, jolle nämä MM-kisat tulevat liian aikaisin, mutta jolla voi mahdollisuudet nousta EM-tason finalistiksi, on miesten kuulan tuloksella 19,73 voittanut Arttu Kangas, 22.

- Helpotti, kun pääsin omalle tasolleni notkahdusten jälkeen. Olisi sen kaksikymppisenkin voinut täällä rikkoa, mutta pääasia, että pysyin ringissä ja sain ehjiä työntöjä, parhaimmillaan hallissa 20,09 työntänyt Kangas sanaili.

Kuula on kärsinyt Suomessa vuosia pahasta tulos- ja osanottajakadosta niin miehissä kuin naisissa, joten pienetkin piristymisen merkit pannaan lajissa merkille. Toisaalta kansainvälinen taso on sellainen, että 20 metriä ylittäneitä työntäjiä löytyy Euroopastakin vuosittain reilusti yli parikymmentä.  

Suomen urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen arvioi eilen, että kisojen päätyttyä MM-joukkueessa on 3-5 nimeä lisää.

Porilaisyleisön ykkössuosikki, pika-aituri Nooralotta Neziri oli jo hätyytellyt kisarajaa ja on myös rankingin perusteella mahdollisten valittavien joukossa. Perjantaina Neziri otti kevyesti omansa eli mestaruuden 100 metrin aitafinaalissa. Hymykin oli herkässä, vaikka Pekingin raja ei mennyt rikki.

- Mää meen ny pukemaan, tänne jäätyy, huikkasi Neziri toimittajajoukolle virnistäen.

MM-kisaraja on 13,00. Itsekriittinen urheilija oli hyisiin olosuhteisiin nähden tyytyväinen voittoon ja aikaansa (13,08):

- Ei se ihan parasta tekemistä ollut, mutta jo ensimmäisessä juoksussa kangisti niin pahasti, että 13,0:lla alkava tulos on nyt ihan OK. Kuortaneen Eliittikisoissa sitten rajan kimppuun, Neziri kommentoi.

Jorma Kemppaisen mukaan muita potentiaalisia nimiä ovat estejuoksijat Sandra Eriksson, Camilla Richardsson ja Janne Ukonmaanaho, joista viime mainittu antaa oman näyttönsä ensi viikolla Kööpenhaminassa. Valmennusjohtaja toivoo kisalipun lunastusta myös muun muassa sairasteluista toipuvalta 400 metrin aitajuoksija Oskari Möröltä, keihäänheittäjä Sanni Utriaiselta ja Heidi Nokelaiselta sekä pikajuoksija Hanna-Maari Latvalalta.

Suomen joukkueen lopullinen nimilista varmistuu 11. elokuuta. Viimeinen tuloksentekomahdollisuus on 10. elokuuta Espoossa tai pari päivää aiemmin Kuortaneella.

Apu seuraa Kalevan Kisoja verkossa viikonloppuna ja avaa jälkipyykkiä sekä taustoja ensi viikon lehdessä.

Kommentoi »