Apu

Nettipalvelu ohjaa terveille teille


Huolettaako oma tai läheisten terveys, etkä tiedä mistä aloittaa? Toukokuussa avattu Omahoitopolut.fi-nettipalvelu voi auttaa.

Omahoitopolut.fi on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laatima luotettava verkkopalvelu. Palveluun on kerätty kattavat tietopaketit ja testit sydän- ja verisuonisairauksista, päihteiden käytöstä, mielenterveydestä, lasten terveestä kasvusta sekä ikäihmisten toimintakyvystä.   

Keskeistä palvelussa ovat itsearviointitestit. Esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien testillä voi testata riskinsä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydäninfarktiin, aivohalvaukseen sekä muistisairauksiin. Jos taas iäkkään vanhemman pärjääminen huolettaa, toimintakykytestin voi tehdä yhdessä hänen kanssaan.

Mikäli riskirajat paukkuvat, antaa testitulos ohjeet elämäntapamuutoksiin ja ohjaa tarvittaessa eteenpäin etsimään terveyspalvelua. Tavoitteena on myös, että kunnat ja palvelun tuottajat pystyisivät sisällyttämään Omahoitopolut.fi-palvelun osaksi omaa sähköistä järjestelmäänsä.

Omahoitopolut-palvelun projektipäällikkö Anu Suurnäkki kertoo, että palvelu on jo kerännyt kehuja.

– Netistä löytyy paljon terveystietoa, mutta kaikilla ei ole käsitystä, mitkä ovat luotettavia terveyssivuja. Palvelun testejä voi käyttää sekä satunnainen selailija että terveydenhuollon ammattilainen vastaanotollaan, hän sanoo.    

Lokakuun loppupuolella palvelussa oli vieraillut noin 50 000 kävijää.

Teksti: Riitta Heimonen

Julkaistu: 5.11.2015