Tuulilasi

Nettiin avattiin ajokoulu


Eilen torstaina avattu Autoliiton Ajokoulu tarjoaa henkilöauton ajo-opetusta netissä.
Kuvat Autoliitto

Ajokoulu on suunnattu erityisesti opetusluvalla opettaville ja opiskeleville, mutta se sopii hyvin myös vanhoille kuljettajille taitojen kertaamiseen.

Liikenne- ja viestintäministeriön ajokoulutuksen kehittämistä selvittänyt työryhmä esitti lukuisia uudistuksia ajokoulutukseen huhtikuun lopulla julkaistussa raportissa. Työryhmä esitti muun muassa, että uusia opetusmenetelmiä ja -mahdollisuuksia pitäisi voida hyödyntää nykyistä enemmän. Työryhmä piti nykyjärjestelmän heikkoutena vaihtoehdottomuutta ja kilpailun puutetta. Sen seurauksensa ajokortin hinta on Suomessa EU:n kalleimpia.

Työryhmän mukaan monivaiheisesta opetusjärjestelmästä pitäisi siirtyä yksivaiheiseen, tutkintopainotteiseen järjestelmään, mikä mahdollistaisi muun muassa paremmin henkilökohtaisiin tarpeisiin räätälöidyn opetuksen. Autoliitto pitää esitettyjä uudistuksia tervetulleina.

”Tärkeintä ei ole se, miten ja missä opitaan vaan se, että ylipäänsä opitaan. Joku tarvitsee enemmän teoriaopetusta kuin toinen, joku taas ajotunteja”, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen sanoo tiedotteessa.

Oppituntien ja materiaalien vieminen verkkoon on yksi nykyaikainen tapa tarjota opetusta. Näin toimitaan nykyään myös kouluissa. Se mahdollistaa opiskelun juuri silloin kun se oppilaalle parhaiten sopii. Verkko-opiskelu ei ole myöskään paikkaan, kuten luokkahuoneeseen sidottua.

”Miksi oppilas ei voisi opiskella teoriaa omatoimisesti tai vaikka vanhemman tukemana ja käydä suorittamassa tutkinnon, kun hallitsee asiat? Opetuslupaopetus on nykyisin lähimpänä tätä tapaa, mutta siihenkin liittyy vielä paljon ylimääräistä byrokratiaa ja kustannuksia”, Nieminen toteaa.

Ajokoulu tekee opiskelusta mielenkiintoista

Opetuslupaopetuksen yhtenä haasteena on ollut opetusmateriaalin suppea tarjonta. Autoliitto korjaa tilannetta tuomalla verkkoon henkilöauton ajamisen opetusta. Autoliiton Ajokoulussa on huomioitu Trafin tekemä ajokortin opetuslupaopetuksen opetussuunnitelma.

Ajokoulussa käsitellään turvalliseen ajamiseen liittyviä aihealueita 20 eri aihepiirissä, joista jokaisesta löytyy asiaa havainnollisesti ja kiinnostavalla tavalla esittelevä video. Videoiden pituudet vaihtelevat vajaasta viidestä minuutista reiluun puoleen tuntiin.

Videoiden katsomisen jälkeen oppimista syvennetään palveluun sisältyvän nettikirjan avulla. Nettikirjassa asiat esitetään lyhyesti ja ytimekkäästi ja tekstin tukena on runsaasti asioiden omaksumista helpottavia kuvia. Nettikirjassa on myös aihealueittaisia lyhyitä videoita, jotka on leikattu saman oppituntikokonaisuuden pidemmästä videosta. Näin asioiden kertaaminen ja palauttaminen mieleen on helppoa.

”Autoliiton Ajokoulussa on tarkoitus käydä yksi tai kaksi aihealuetta kerralla läpi. Ei sen enempää. Näin oppiminen on mahdollisimman tehokasta. Ajokoulu tukee opettamista, mutta ei vähennä opettajan velvollisuuksia ja vaatimuksia”, Ajokoulusta vastaava Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen painottaa.

Autoliiton Ajokoulussa on myös tehtäviä, joilla voi varmistaa, että opit ovat menneet perille. Tehtävien joukossa on vastaavia kuvatehtäviä kuin teoriakokeessa sekä pohdintatehtäviä. Tukea opiskeluun sekä opettamiseen antaa oppituntikohtainen keskustelutyökalu, jonka kautta voi esittää kysymyksiä Autoliiton asiantuntijalle.

Autoliiton Ajokoulu toimii sekä tietokoneella että yleisimmillä mobiililaitteilla. Mobiililaitekäyttö mahdollistaa asioihin palaamisen vaikka ajotunnin tauolla parkkipaikalla.

Autoliiton Ajokoulu on avoinna veloituksetta Autoliiton jäsenille osoitteessa autoliitto.fi/ajokoulu.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 9.5.2014