Netin terveystieto kiinnostaa
Terveys ja hyvinvointi
Netin terveystieto kiinnostaa
Lähes puolet suomalaisista hakee oireistaan tietoa internetistä ennen kuin hakeutuu hoitoon, kertoo Diacorin teettämä tutkimus.
Kuvat
Julkaistu 12.5.2016
Apu

Vaikka tiedonhaku netistä on aktiivista, vain vajaa viidennes luottaa sieltä löytyvään terveysinformaatioon. Silti lähes puolet kyselyyn vastaajista pyrkii hoitamaan sairautensa omin päin ilman lääkäriä.

Lääkäriin hakeutumisessa lienee henkilökohtaisia ja palvelujen saatavuuteen liittyviä esteitä. Myös sukupuoli vaikuttaa asiaan: naiset ovat miehiä aktiivisempia terveytensä hoitamisessa. He etsivät terveystietoa netistä ja myös luottavat siihen. Naisille on tärkeää tavata lääkäri kasvokkain.

Miehet kunnostautuvat uusien terveyden digipalvelujen omaksumisessa. Etenkin alle 40-vuotiaat miehet ovat tässä edelläkävijöitä.

Kolmannes kyselyyn vastanneista tuhannesta 18–75-vuotiaasta suomalaisista arvostaisi sitä, että asiantuntija voisi arvioida hoidon tarpeen videon välityksellä ennen lääkärin ajanvarausta.

Tottuneet digipalvelujen käyttäjät, eli reilu kolmannes vastaajista, käyttäisi mielellään älypuhelimeen ladattavaa sovellusta, jossa olisi ajanvarauksen lisäksi hoitoon osallistuneiden asiantuntijoiden tiedot, reseptit, lähetteet, hoitojen kustannukset ja rokotusaikataulut. Myös puhelimeen ladattava Kela-kortti kiinnostaa.

Liki puolet vastaajista haluaisi itselleen räätälöityjä terveysohjeita. Liki yhtä moni toivoi omaa terveysvalmentajaa.

Teksti: Riitta Heimonen

Kommentoi »