Apu

Neljä synnytyssairaalaa jatkoajalla – Määrä putosi alle puoleen 30 vuodessa – STM: ”Äidin ja lapsen turvallisuus on huipputasoa Suomessa”

Neljä synnytyssairaalaa jatkoajalla – Määrä putosi alle puoleen 30 vuodessa – STM: ”Äidin ja lapsen turvallisuus on huipputasoa Suomessa”
Kun väestö kertyy pääkaupunkiseudulle, myös synnytykset keskittyvät etelään.
Julkaistu: 4.1.2021

Synnytyssairaalat vähenevät Suomessa. Vielä vuon­na 1991 Suomessa oli 49 synnytys­sairaalaa. Nykyään niitä on 22. Vuosien 2010−2019 aikana synnytykset loppuivat yhdeksässä sairaalassa.

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi tänä vuonna Kemissä sijaitsevalle Länsi-Pohjan keskussairaalalle poikkeusluvan synnytysten jatkamiseen vuoden 2023 kesäkuun loppuun saakka.

Kyseessä on Manner-Suomen pienin synnytyssairaala, jossa vuonna 2019 hoidettiin 422 synnytystä. Poikkeuslupa on myönnetty sairaalalle aiemmin kolmesti. Länsi-Pohjan lisäksi kolme muutakin synnytyssairaalaa toimii poikkeusluvalla.

Asetusten mukaan synnytykset keskitetään sairaaloihin, jotka hoitavat vähintään tuhat synnytystä vuodessa.

Ahvenanmaa on poikkeus

Kuudessa sairaalassa oli vuonna 2019 alle tuhat synnytystä. Länsi-Pohjan keskussairaalan lisäksi niitä ovat Etelä-Karjalan keskussairaala Lappeenrannassa, Lapin keskussairaala Rovaniemellä, Kainuun keskussairaala Kajaanissa, Mikkelin keskussairaala ja Ahvenanmaan keskussairaala Maarianhaminassa. Lapin, Kainuun ja Mikkelin keskussairaaloilla on poikkeuslupa vuoteen 2022.

Maarianhaminaa lupamenettely ei koske, sillä se on Ahvenanmaan itsehallintoalueella. Lappeenrannan sairaala on toistaiseksi saanut toimia ilman poikkeus­lupaa, mutta voi sellaista joutua hakemaan, jos synnytykset siellä vähenevät.

Ministeriö voi myöntää poikkeusluvan, jos potilasturvallisuus ja alueen palveluverkko sitä vaativat.

– Äidin ja lapsen asiakasturvallisuus on Suomen synnytyssairaaloissa huipputasoa maailmassa, korostaa lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Joka kolmas lapsista syntyy Uudellamaalla. Eniten synnytyksiä oli Helsingin yliopistollisen sairaalan Naistenklinikalla, lähes 8 500 synnytystä vuodessa.

Pienet sairaalat ovat houkutelleet synnyttäjiä muun muassa sosiaalisessa mediassa. Näin ovat tehneet esimerkiksi Lohjan sairaala ja Kainuun keskussairaala.

Kommentoi »