Näyttelyarvio: Kiehtova taideseikkailu kuin Liisan ihmemaassa
Kulttuuri
Näyttelyarvio: Kiehtova taideseikkailu kuin Liisan ihmemaassa
Pekka Kauhanen on tapetilla Valon tuoja -muistomerkkinsä ja HAMissa olevan näyttelynsä myötä.
12.1.2018
 |
Apu

Talvisodan muistomerkin Valon tuojan tekijänä tunnettu Pekka Kauhanen tarjoaa HAMissa leikkisän ja eriskummallisen taidematkan.

Avunkin esittelemä kontroversiaali Valon tuoja puhutti alkutalvesta. Halsingin Kasarmitorilla 30.11.2017 julkistettu talvisodan muistomerkki ei ollut kaikkien mieleen luodinreikiä muistuttavine koloineen.

Valon tuojan tekijä Pekka Kauhanen on ajankohtainen myös Helsingin Tennispalatsin HAMissa maaliskuun alkuun asti nähtävän näyttelynsä myötä. Lähes puoli vuosisataa työskennelleeltä taiteilijalta nähdään teoksia lähinnä 2000-luvulta. 

Kauhasen näyttely on katsojasta riippuen kuin katsaus Liisa ihmemaassa -fantasiamaailmaan tai suoraan dalimaisiin painajaisiin. Toinen toistaan erikoisemmat, leikkisät hahmot edustavat yksin tai kulkueessa. Osalta puuttuu pää, osalla on ylimääräisiä raajoja. Osa on parhaimmillaan varjokuvana.

Samalla reissulla kannattaa katsastaa myös Ola Kolehmaisen Pyhiä tiloja -näyttely, joka koostuu erilaisissa pyhätöissä, lähinnä moskeijoissa ja kirkoissa otetuista valokuvista. Näyttelytilan voimakkain värin maalatut seinät voimistavat valolla leikittelevien teosten vaikuttavuutta. Kannattaa myös tutkailla upeita kuvia lähempää: kaukaa yhdeltä valokuvalta näyttävä teos ei välttämättä olekaan sellainen. 

Ola Kolehmainen: Pyhiä tiloja ja Pekka Kauhanen HAMissa (Helsingin kaupungin taidemuseo) 4.3.2018 asti. Esillä myös Tove Janssonin ja Eero Nelimarkan töitä.

Lue myös:

Teksti Selina Keränen

Kommentoi »