Kasvot muistiin – Katariina Havukainen on matkalla tähtiin!
Henkilöt
Kasvot muistiin – Katariina Havukainen on matkalla tähtiin!
Katariina Havukainen on tunnetun teatteriperheen lapsi, joka ei tiennyt, alkaako journalistiksi vai sittenkin näyttelijäksi. Näyttelijäksi hän päätyi, mutta tie valkokankaille ei ole ollut helppo. Nyt hänen nimensä ja kasvonsa ovat kuumaa kamaa.
Julkaistu 18.9.2022
Apu

Näyttelijä Katariina Havukainen vastaa puhelimeen Ranskasta.

– Olen lomalla täällä rannikolla. Syömässä ja hengailemassa.

Uransa kovansa nousukiidossa oleva Katariina näyttelee televisiossa parhaillaan pyörivässä Juuso Syrjän ohjaamassa Helsinki Syndrooma -sarjassa ja Markku Pölösen ohjaamassa Hamsterit-elokuvassa, joka tulee teattereihin loppuvuodesta.

Katariina nähdään myös elämänsä ensimmäisessä pääroolissa Aleksi Mäkelän ohjaamassa Laitapuolen hyökkääjä -elokuvassa, joka kertoo jääkiekkoilija Marko Jantusen huuruisen tarinan. Havukainen näyttelee elokuvassa Jantusen vaimon Katin roolin.

Päihderiippuvaisen läheisen roolin tekevä Havukainen uskoo aiheen koskettavan monia.

– Meillä on Suomessa paljon alkoholin liikakäyttöä ja olen sitä itsekin seurannut sivusta. Suomessa on myös Euroopan suurin nuorten huumekuolleisuus, joten asialle todella pitäisi tehdä jotain. Onneksi kansalaisaloite huumeiden käyttöhuoneista meni eteenpäin eduskunnan käsittelyyn. Toivon vain, että päättäjillä olisi selkärankaa käsitellä aihetta pelkäämättä äänien menetystä.

– Päihdekeskustelu Suomessa laahaa jossain todella menneessä. Mielestäni Marko Jantusen oma päihdetyö on todella merkittävää, ja jos elokuvamme voi auttaa edes yhtä ihmistä hakemaan apua tai antaa vertaistukea läheiselle, olemme onnistuneet.

Läheltä piti -kokemukset turhauttivat

Ensimmäinen iso rooli suuressa elokuvassa tuntui Katariinasta erityisen hienolta.

– Nyt oli ihanaa saada tehdä tämä rooli juuri tässä elokuvassa, olen siitä ylpeä ja onnellinen. Meillä oli niin hauskat kuvaukset! Tietysti oli mukavaa saada rooli elokuvasta, joka meni tuotantoon asti ja toteutui. Olen saanut kolmesta elokuvasta aiemmin roolit ja ne ovat kaatuneet rahoitus- tai muihin vaikeuksiin.

Katariina kertoo läheltä piti -kokemusten olleen turhauttavia.

– Se on alan henki, kaikki on epävarmaa. Totta kai on välillä raskasta hakea ja pyrkiä rooleihin koekuvausten kautta, jos kaikki meneekin hukkaan tai tuotanto kaatuu. Silloin tällöin olen saanut pikku romahduksen, kun en tiedä mitä teen kuukauden päästä. Mutta tähän saakka jotain on aina tullut vastaan.

Alan epävarmuuden kestää, kun rakastaa työtään.

– Kai sitä vain haluaa tehdä, vaikka ammatin varjopuolet ja raastavuus onkin niin perseestä. Itse koitan tasapainottaa freelancerin elämää löytämällä mieluista tekemistä työelämän ulkopuolelta, ettei kaikki olisi niin suoritus- ja urakeskeistä. Tietysti käyn koekuvauksissa ja toivon, että joku natsaa ja saisin näytellä mahdollisimman paljon. Olen onneksi kirjoittamis- ja ohjaamissuuntautunut ja kiinnostunut kokonaisvaltaisesti taiteellisesta työstä, että voin näyttelemisen rinnalla tehdä myös käsikirjoitustöitä ja omia apurahateoksia.

Teatteriperheen lapsi ei halunnut mennä sokeasti vanhempiensa perässä, mutta näyttelijäksi hän päätyi

Katariina on näyttelijä Riitta Havukaisen tytär ja nelivuotiaana hänen isäpuolekseen tuli näyttelijä Eppu Salminen. Salmisten tiiviiseen perhedynastiaan kuuluvat myös näyttelijä-juontaja Roope Salminen sekä näyttelijä Krisse Salminen.

– Lapsena en pitänyt sitä erikoisena, koska minulla ei ollut vertailukohtaa muuhun. Myöhemmin tuli vahva tunne, että en halua olla taas yksi teatteriperheen vesa, joka ei keksi mitään muutakaan, vaan menee sokeasti vanhempien jalanjäljissä.

Pitkään Katariina pohtikin uraa toimittajana tai muun kirjoittamisen parissa.

– Kirjoittamisesta nautin edelleenkin, vaikka journalistisuus vaihtui taiteellisempaan kiinnostukseen. En ole siviilielämässä mikään esiintyjä tai tykkää olla huomion keskipisteenä. Tykkään tehdä tarkkailevampaa työtä, mutta lukion jälkeen olin kahden vaiheilla ja hain kuitenkin Lahden kansanopistoon teatterilinjalle. Siellä kokeilin näyttelemistä ensimmäistä kertaa ja siitä se sitten lähti.

Äitinsä kanssa Katariina ei puhu juurikaan työjutuista.

– Joskus olen tehnyt hänen kanssaan koekuvausnauhoja. Olen vielä niin urani alussa, että en usko, että minua verrataan äitiini.

Katse kohti maailman valokeiloja

Kansainvälisistäkin tuotannoista Katariinalla on jo kokemusta.

– Olin mukana Tampereella kuvatussa Dual-elokuvassa, jota tähdittivät Breaking Bad -tähti Aaron Paul ja Thorin Karen Gillan. Elokuva nähtiin keväällä niin jenkeissä kuin Euroopassa elokuvateattereissa. Se oli ihan mahtava ja todella opettavainen kokemus saada näytellä maailmantähtien kanssa. Naurattaa myös miten absurdia on, että Karen Gillan ja hänen agenttinsa ovat Losissa katsoneet showreelistäni Sorjosen kohtauksia ja valinneet minut Karenin ”scene partneriksi” hänen tuplarooliinsa. Käytännössä koko elokuvan näyttelin siis Karen Gillanin persettä. Mutta on minulla elokuvassa myös oma rooli.

Hän kiittelee loistavaa agenttiaan Laura Munsterhjelmia työstä, jolla näyttelijä voi saada ovia auki maailmallakin.

– Teen paljon koekuvausnauhoja isoihin juttuihin, mutta tiedän, että siellä on jonossa varmaan aika monta muutakin. Mutta aina se onni jonkun kohdalle napsahtaa!

Laitapuolen hyökkääjä nyt elokuvateattereissa ja Helsinki syndrooma Yle TV1:lla.

Kommentoi »