Tuulilasi

Natsi-Saksan aikainen Porsche jäi myymättä - huutokauppa mokasi pahasti

Natsi-Saksan aikainen Porsche jäi myymättä - huutokauppa mokasi pahasti
Bloombergin mukaan RB Sotheby’s teki raskaan virheen, kun sen huutokaupassa jäi myymättä Ferdinand Porschen suunnittelema Natsi-Saksan ajalta peräisin oleva vuoden 1939 Porsche Type 64.

Auto oli kaupan Montereyssa, mutta kaikki ei mennyt ihan putkeen. Auto oletettiin huudettavan yli 20 miljoonalla dollarilla, mutta sen lähtöhinnaksi laitettiin 30 miljoonaa. Huutokaupassa meklari ilmoitti yhtäkkiä, että autosta on tarjottu 70 miljoonaa. Tämä aiheutti salissa buuauskonsertin ja suurta hämmennystä.

Meklari ilmoitti pian tarkoittaneensa 17 miljoonaa ja syytti väärästä lukemasta omaa aksenttiaan. Moni keräilijä luuli sitä huumoriksi, mutta useimmat eivät pitäneet asiasta lainkaan ja kertoivat, että heillä meni maku koko kaupanteosta.

Enempää tarjouksia ei tullut, joten auto jäi omistajalleen, koska 17 miljoonaa oli alle sovitun myyntihinnan alarajan.

Type 64 -tapauksen lisäksi RB Sotheby’sin viikonloppu oli muutenkin pettymys. Huutokaupan tuotot olivat 25 % alhaisemmat kuin viime vuonna.

Kyseinen Type 64 on ainoa säilynyt kappale. Sillä piti ajaa kilpaa Berliinistä Roomaan vuonna 1939 Natsi-Saksan ja fasistisen Italian ystävyyden merkiksi. Kilpailu kuitenkin peruttiin yllättäen ja auto jäi Ferdinand Porschen henkilökohtaiseen käyttöön.

Porsche kuitenkin pidätettiin sotarikoksista ja auto siirtyi hänen pojalleen Ferrylle. Tämä myi sen itävaltalaiselle kilpa-autoilijalle Otto Mathélle vuonna 1949, hän piti autoa aina kuolemaansa asti vuoteen 1995. Ferry Porsche yritti moneen kertaan ostaa autoa takaisin onnistumatta.

Itse asiassa Type 64 ei ollut teknisesti Porsche. Siihen käytettiin valtaosin Volkswagenin osia ja kori oli modifioitu VW Kuplan kori. Myös moottori oli Volkswagenin 985-kuutioinen. Siitä irtosi noin 35-40 hevosvoimaa. Sekin oli silti enemmän kuin tuon ajan Volkswagenin muissa autoissa, esimerkiksi Kuplasta lohkesi tuolloin 23 hevosvoimaa.

(Kuvat: Sothebys ja Porsche)

Julkaistu: 20.8.2019
4 kommenttia