Tuulilasi

Nastat ja kylmä rikkovat tuulilaseja


Autojen tuulilasien korjaus- tai vaihtopyynnöt ovat yksi suosituimmista palvelukategorioista, jota auton omistajat hakevat AutoJerry.fi -palvelussa.
Kuvat All Over Press

Perusmallin kirkas tuulilasi suosituimpiin automalleihin voi yllättää edullisuudellaan. Erikoisemmat ja varustellut tuulilasin vaihdot voivat maksaa jopa tuhat euroa, kun taas perusmalli myydyimpiin automerkkeihin maksaa alle 250 euroa. Kiveniskemän korjauksen hinnat alkavat tyypillisesti 40 eurosta.

Tuulilasitöitä tehdään ympäri vuoden jokaisena kuukautena, mutta viime vuonna sesonki ajoittui palvelutilaston mukaan toukokuusta elokuuhun.

Tutkimme myös, miten AutoJerry.fi palvelun kautta välitetyt tuulilasityöpyynnöt asettuvat eri kaupunkien välillä. Tuulilasin rikkoontumisia tapahtuu eniten Pohjois ja Sisä-Suomessa. Ero tarjouspyyntöjen määrässä on varsin huomattava pohjoisen ja etelän kaupunkien välillä. Yli 9% kaikista Rovaniemen tarjouspyynnöistä sisältää tuulilasitöihin liittyviä töitä, kun vastaava lukema Espoossa on 4,5%. 

Yhtenä syynä eroon on todennäköisesti nastarenkaat sekä tiestön talvinen kunnossapito. Jossain määrin myös kylmyys. Pohjois-Suomessa valtaosa autoilijoista käyttää autoissaan nastarenkaita, kun taas etelässä autoilijat suosivat enemmän kitkarenkaita. Nastarenkailla saavutetaan parempi pito talvisissa olosuhteissa ja erityisesti jäisellä pinnalla ajettaessa, mutta nastarenkaiden kuluessa ja nastojen kiinnitysreikien avartuessa nastat voivat irrota renkaasta ja aiheuttaa perässä kulkevan auton tuulilasin rikkoontumisen.

Tiestön kunnossapidolla on myös merkitys näitä tilastoja tarkastellessa. Etelä-Suomessa valtaosa tieverkostosta pidetään auki suolaamalla, kun taas pohjoisessa osa tiestöstä suolataan ja osa hiekoitetaan. Hiekoitetulla tieosuudella ajettaessa, renkaisiin voi tarttua hiekoituksen seassa olevia kiviä, jotka voivat myöhemmin irrota renkaasta ja aiheuttaa tuulilasin rikkoontumisia kanssa autoilijoille.

Myös kovat pakkaset voivat aiheuttaa tuulilasin rikkoontumisen. Rikkoontuminen voi johtua suuresta lämpötilaerosta tuulilasin pinnoilla. Lämpötilaero syntyy silloin, kun kovilla pakkasilla suunnataan ajoneuvon sisäpuhallin puhaltamaan suoraan tuulilasiin lämmintä ilmaa, tällöin kylmä ja kuuma ilma kohtaavat tuulilasin pinnalla. Mikäli tuulilasissa on kiveniskemiä tai jännityksiä tällä kohtaa, voi tämä lämpötilaero halkaista tuulilasin.

(Lähde: AutoJerry Oy)

Julkaistu: 2.5.2018