Tuulilasi

Nastarenkaat ovat nastattomia kiistatta paremmat ainakin yhdellä alustalla


Hyväkuntoiset talvirenkaat päihittävät huonot nastat ja kitkat mennen tullen, muistuttaa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Anssi Kienanen

Renkaissa on oltava reilusti kulutuspintaa eikä niiden valmistamisesta ole saanut kulua kohtuuttoman kauan. Yli 5 vuotta vanhojen renkaiden omistajien kannattaakin tarkistaa, etteivät renkaat ole kovettuneet käyttökelvottomiksi.

Nastarenkaat ovat viraston mukaan kiistatta kitkarenkaita turvallisempia vain jäisellä tiellä, jolloin jarrutusmatka lyhenee selvästi. On hyvä muistaa, että sileällä jäällä, etenkin kun se on märkä, pito on kaikilla renkailla huono. Hyväkuntoisilla nastarenkailla pito ei kuitenkaan heikkene yhtä paljon kuin muilla renkailla.

Lumella sekä kuivalla tai märällä asvaltilla hyvät renkaat, olivat ne sitten nastat tai kitkat, ovat liikenneturvallisuusnäkökulmasta yhtä toimivia. Talviliikenteen turvallisuuden näkökulmasta nasta-kitka-keskustelua olennaisempaa on Trafin mukaan se, että kuljettaja tunnistaa, onko tie märkä vai jäinen.

Ympäristöperustein valinta kohdistuu kitkarenkaisiin, mm. vähäisemmän melun vuoksi. Kitkarenkaiden käyttö vähentää myös ihmisten terveydelle vahingollisia pienhiukkasia, koska kitkat eivät kuluta tienpintaa samalla tavoin kuin nastarenkaat.

Trafin vinkit renkaidenvaihtoon:

  • Huolehdi pulttien riittävästä kiinnityksestä
  • Tarkasta ilmanpaineet, myös vararenkaasta. Tiedot oikeista ilmanpaineista löytyvät esim. auton huoltokirjasta
  • Varmista, että renkaassa on riittävästi kulutuspintaa. Lain vaatima minimikulutuspinta talvirenkaassa on 3 mm, mutta kulutuspinnan olisi hyvä olla vähintään 5-6 mm.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 17.10.2013